Búcsúztatjuk a kiállítást

Búcsúztatjuk a kiállítást

Gömöri János régészeti előadásával búcsúztatjuk Román Viktor szobrászművész kiállítását október 20-án, csütörtökön 18 órakor a Lábasházban. Az őskori kocsi mint forradalmi újítás és kultikus szimbólum című előadáson betekintést nyerhetnek Soproni Múzeum régészeti anyagának gazdagságába, miközben fény derül a kortárs szobrászat és az archaikus kultúrák párbeszédére is.

A szekér-kocsi motívuma a különböző kultúrákban ősrégi múltra tekint vissza. Általában az istenek járművének számított; mozgásával a Nap, az időjárás, az évszakok változását jelképezte. A keltáknál és germánoknál a gazdagabb elhunytak sírjába szekeret helyeztek a halott túlvilági utazásának biztosítására. Híres a trundholmi bronzkori sír napkocsija (Kr. e. 1800-1600 kb., Koppenhága, Nemzeti Múzeum) és a Strettwegben feltárt korai vaskori (Kr. e. 600 kb.) kultikus szekér (Múzeum, Schloss Eggenberg Graz).

A Román Viktor szobrászművész által létrehozott szekér-változatok az archaikus kultúrák tudatos tanulmányozását bizonyítják. A művész az ősi kocsik formáit saját látásmódjának megfelelően alakította át, úgy, hogy közben megőrizte azok mágikus vonzását. Gömöri János régész előadásában a részben általa feltárt leleteken megfigyelhető ábrázolásokról beszél, rámutatva a kerék feltalálásnak kultúrtörténeti jelentőségére és a kocsi kultikus szerepére is.

Román Viktor szobrászművész kiállításának búcsúztatója
Az őskori kocsi mint forradalmi újítás és kultikus szimbólum – Gömöri János régész előadása ROMÁN VIKTOR szobrászművész kiállításának búcsúztatóján
Időpont: 2016. október 20. csütörtök 18 óra
Helyszín: Lábasház (Sopron, Orsolya tér 5.)
Meghívó: LETÖLTÉS.

Az előadás ingyenes.

Soproni Múzeum

Az illusztráció a fertőendrédi Hallstatt kori kocsiedényt ábrázolja (Kr. e. 7. század, Soproni Múzeum, Fabricius-ház, Régészeti kiállítás).