Példamutató művészetpártolás

Példamutató művészetpártolás

Pénteken este az ezer-szállal Sopronhoz kötődő Pejacsevich család gyűjteményéből nyílt időszakos kiállítás a Lábasházban. A megnyitót hatalmas érdeklődés övezte, Horvátország magyarországi nagykövetségének titkára mellett tiszteletüket tették a több évszázados főúri család leszármazottai is. Ausztriából a Pejacsevich-dragonyosok, Sopronból pedig a Nádasdy-huszárok emelték a Soproni Múzeum rendezvényének rangját.

Gróf Pejacsevich Károlyt mindmáig Sopron történetének egyik legjelentősebb, horvát személyiségeként tartják számon. A család – egykor Sopronban őrzött, ám a trianoni döntést követően Horvátországba került – művészeti örökségéből érkezett most gyűjteményes válogatás a helyi horvát közösség támogatásával.

 – A határon átnyúló kiállítás megszervezésében fontos szerepet játszott Payrits Ferenc és a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat valamint a Matica hrvatska Sopron Egyesület – emelte ki Veress Ferenc, a kiállítás soproni kurátora. Az  eszéki képtár gyűjteményéből Jasminka Najcer-Sabljak  és Veress Ferenc művészettörténészek választották ki azokat a festményeket, melyek tematikus csoportokba rendezve alkotják az időszaki tárlat gerincét. A család ősgalériájának portréi, a különböző generációk arcvonásait örökítik meg, Pejacsevich Józseftől és testvéreitől kezdve, a Sopronban újra nősült Károly feleségén, Erdődy Elenórán és gyermekein át, egészen a XIX. – XX. század fordulóján tevékenykedő leszármazottakig. Emellett néhány allegorikus-történeti és tájábrázolás is belekerült a válogatásba, melyek révén hiteles képet kaphatunk arról, milyen lehetett egy korabeli kastély, annak berendezése, és a kor ízlése.

Sass László, Sopron MJV Önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságának vezetője megnyitójában a főúri család művészetpártolói tevékenységét méltatta, külön kiemelve, hogy nemcsak a történelmi múlt hiteles felidézésének vagyunk szemtanúi, hanem egy különleges pillanatnak is, amikor a Pejacsevich-örökség révén a magyar, horvát és osztrák emberi szálak is találkoznak az Orsolya téren.  

A kiállítás-megnyitón az első horvát női zeneszerző, Dora Pejacsevich műveit Altorjai Kinga (ének), Lampert Tünde (fuvola) és Rázó Emőke (zongora) adta elő.

A tárlat 2016. december 31.-ig tekinthető meg, hétfő kivételével hétköznap 10-től 14 óráig, hétvégén 10 és 18 óra között az Orsolya téren álló Lábasházban.

KATTINTSON A KÉPEKRE!

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum