Programdömping a múzeumokban

Programdömping a múzeumokban

A Mozaik Múzeumtúra 2017 tavaszi Roadshow-jának második állomása Sopron. A sokszínű és érdekes programtervet a Soproni Múzeum, a Zettl-Langer Gyűjtemény, a Központi Bányászati Múzeum, és az Erdészeti Múzeum közösen készítette. Kicsik és nagyok egyaránt nagyszerű élményekkel gazdagodhatnak a nap folyamán: lesz kalácsfonás, ragadozómadár bemutató, s a rendhagyó tárlatvezetésekből sem lesz hiány.

A délelőtt során fiatal múzeumbarátok vehetnek részt kihelyezett múzeumi órákon, délután 4-től a számos ingyenes programokra várják a látogatókat. Az Erdészeti Múzeum délelőtti programján a gyerekek állatbőröket, elefánt lábakat simogathatnak, s ragadozók koponyáit is szemügyre vehetik. A látogatás alkalmával játékosan szerezhetnek értékes tudást a vadászat világáról.

Érdekes foglalkozásokkal készül a Soproni Múzeum újonnan nyílt állandó kiállítóhelye, a Macskakő gyermekmúzeum is. A kicsik régi korok mindennapi életébe nyerhetnek bepillantást egykor és ma használatos tárgyakon keresztül. A gyerekek bebújhatnak egy ókori ebédlőasztal közepébe, múlt századi játékokkal játszhatnak, csillagképeket alkothatnak, beülhetnek egy százéves iskolapadba is, de azt is kipróbálhatják, hogyan öltözködött hajdan egy velük egykorú gyermek. A Macskakőben a délután folyamán sem lesz hiány a mókából: Róka Szabolcs, Tinódi-lant díjas énekmondó, drámapedagógus, népzenész hozza el mesetárából a Szent György legendát. A sárkány és a hős vitéz történetéhez Fajkusz Attila népzenész és fiai nyújtanak hangszeres aláfestést, majd az előadást követően önállóan is zenélnek a közönségnek.

Soproni Múzeum

Hogy fér meg egy ipari múzeum egy barokk palotában –  18 órakor kezdődik az előadással összekötött tárlatvezetés a Központi Bányászati Múzeumban

Rendhagyó látogatást szervez a fiataloknak a Zettl-Langer Gyűjtemény: az érintetlen, 19. századi lakásmúzeumban Zettl Gusztáv festő és műkedvelő gyűjteményével ismerkedhetnek meg, amely Sopronnak és környékének történetét az őskőkor, a középkor és az újkor tárgyain keresztül mutatja be.

Soproni Múzeum

Pénteken 16 órától tárlatvezetésre várja vendégeit a Zettl-Langer Gyűjtemény a Balfi utcában

A Pék-házban, a „Süt a pék” című foglalkozáson a fiatalság játszva ismerheti meg a pékmesterség fortélyait, s fény derül arra is, hogyan éltek és dolgoztak egykor a ház lakói. A programon kiderül, hogy mit takar a pékfürösztés hagyománya, de azt is megtudhatják, hogy a régi időkben mely péksütemény volt a gyerekek kedvence.

Soproni Múzeum

A Pék-házban a húsvéti készülődésé a főszerep: az ünnepi kalács elkészítésének fortélyaival ismerteti meg a látogatókat Mózsi Boróka

A délután folyamán is jobbnál jobb programokon vehetnek részt az érdeklődők Sopron múzeumainak jóvoltából: 16 órától ragadozó madár bemutató és reptetés lesz az Erdészeti Múzeum udvarán. A levegő uraival Lóki György, a madarakkal táncoló ismerteti meg az érdeklődőket, ez után pedig rendhagyó tárlatvezetéssel díjmenetesen megtekinthetők a Madarak @ hálón, illetve a Hidvégi Béla Vadászati Gyűjtemény kiállítások.

Szintén 16 órától várja vendégeit a Zettl-Langer Gyűjtemény: a Balfi utcában a látogatók az élő lakásmúzeumban egy történelmi család mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást. „Múzeum és lakás kettősében harmóniát teremteni különösen nehéz feladat” – vallja ezt Zettl Gusztáv ükunokája, Langer Ágnes. A programon többek között erről a kettősségről is szó lesz, de az egykori festő és műkedvelő gyűjteményével is megismerkedhetnek a résztvevők.

17 órától a Pék-házban a húsvéti készülődésé a főszerep: az ünnepi kalács elkészítésének fortélyaival az épület árnyas udvarán ismerteti meg a látogatókat Mózsi Boróka. A programon foszlós kalács is lesz!

Az esti programok alkalmával kellemes fejtágításon vehetnek részt az érdeklődők: a Központi Bányászati Múzeumban, a Templom utcai Esterházy-palotában az intézmény igazgatónője, Dr. Kovácsné Bircher Erzsébet világít rá 18 órakor kezdődő rövid előadással összekötött tárlatvezetésében arra, hogy fér meg egy ipari múzeum egy barokk palotában. Egy órával később, 19 órától a Fabricius-házban pedig megelevenedik a történelem: az Arany-emlékév tiszteletére a múzeum munkatársaiból és barátaiból álló Ars Historica Társulat ezúttal – tőle szokatlan – modern produkcióval jelentkezik. Aranyba foglalva című előadásával a társulat Arany János emléke előtt tiszteleg, kortárs környezetbe helyezve a költő tán legismertebb balladáját, A walesi bárdokat.

Soproni Múzeum

Az Erdészeti Múzeum udvarán 16 órától ragadozó madár bemutatóra és reptetésre várják a látogatókat

 

2017. április 7. 16:00
SZENT GYÖRGY ÉS A SÁRKÁNY, avagy hogyan barátkozzunk össze a sárkányokkal
Vendégünk Róka Szabolcs mesemondó és Fajkusz Attila zenésztársaival
Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György utca 12.

2017. április 7. 16:00
A TE OTTHONOD LEGYEN A TE VILÁGOD – Ki is volt Zettl Gusztáv? – bepillantás egy élő lakásmúzeumba 
Zettl-Langer Gyűjtemény, Sopron, Balfi utca 11.

2017. április 7. 17:00
EGYÜTT FONJUK A SZERETET KALÁCSÁT
Pék-ház, Sopron, Bécsi utca 5.  

2017. április 7. 16:00
A LEVEGŐ URAI: RAGADOZÓMADÁR BEMUTATÓ ÉS REPTETÉS
Erdészeti Múzeum, Sopron, Templom utca 4.

2017. április 7. 18:00
ELLENTÉT: IPARI MÚZEUM A BAROKK PALOTÁBAN 
Központi Bányászati Múzeum,  Sopron, Templom u. 2.  

2017. április 7. 19.00
ARANYBA FOGLALVA
A Soproni Múzeum színtársulata Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő legismertebb alakjait kelti életre.
Fabricius-ház, Sopron, Fő tér 6.  

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt április 7-én a soproni múzeumokban!