G. Nagy Béla a Soproni Szemlében

G. Nagy Béla a Soproni Szemlében

KTSZ-ek, megyei kereskedelmi vállalatok, a Soproni Szálloda és Vendéglátó Vállalat vendéglői, cukrászdái és büféi. Aki járt a Deák étteremben, a Gyopár kiscukrászdában, az Omnia kávézóban (Várkapu), a Hollóban, a Borostyánban vagy akár a Kedvesben, az tudja milyen volt a 60-as 70-es évek. A sokaságban ott volt G. Nagy Béla, aki hatalmas gyűjtőszenvedéllyel leltárszerűen végigfotózta a korszakot. Utcák, gesztusok, az Ifjúsági-ház élete. Minderről Bolodár Zoltán írásában olvashatnak a Soproni Szemle legújabb számában.

G. Nagy Béla grafikus az 1960-as évek közepétől egy addig szokatlan, újszerű fényképész magatartással lepte meg a soproni utcák embereit. Ez időben vált szenvedélyévé a fotózás, amelynek legfőbb színterét az utca, témáját az ember adta. Nemcsak az addig megszokott, soproni fotográfusokra jellemző, társadalmi konvenciókra épülő fényképező viselkedésmóddal szakított, de az addig szokásos törekvés, a szép megörökítése helyett inkább az érdekeset hajszolta. „Rámenős” volt, de mégsem illetlen; amit lencsevégre kapott, az mindig figyelemfelkeltő és gyakran meglepő volt.

További részletek a Soproni Szemle legújabb számában Bolodár Zoltán: Az első soproni „street fotós”: G. Nagy Béla című tanulmányában.

Illusztráció: G. Nagy Béla

Soproni Múzeum

Soproni Múzeum

Soproni Múzeum