Aranykorba futó Arany-kor

Aranykorba futó Arany-kor

Az anekdota, szerint báró Augusz Antal helytartóhelyettes fölkérte báró Eötvös Józsefet, mondjon ötletet az országjáró körútja során Budára érkező uralkodó fogadására, mégpedig olyat, ami nem kerül sokba, a királyt meglepi, és a népnek is örömet szerez. Erre Eötvös  a következőt válaszolta: Látod a Lánchíd előtt azt a két oszlopot? Az egyikre akasztasd fel magad, a másikra meg Protmannt, a rendőrfőnököt. Ez nem fog sokba kerülni, a király meg lesz lepve, és a nép is elégedett lesz. 

A történet azt a közhangulatot tükrözi, amelyben Arany János a császár köszöntése helyett megírta a walesi bárdok című költeményét. A költő születésének és a kiegyezés megkötésének kettős évfordulója alkalmából elhangzó előadás az események hátterébe enged bepillantást. De hogy hogy kerül a képbe Ferenc József alsógatyája? Majd elválik.

Aranykorba futó Arany-kor. Magyarország es Ausztria ’49-től ’67-ig
Időpont:
2017. június 24., szombat 20.15
Helyszín: Fabricius-ház, Gótikus nagyterem (Sopron, Fő tér 6.)
Az Ars Historica színtársulat A walesi bárdok modern átiratát adja elő, előtte dr. Tóth Imre történész előadása avatja be a nézőket az eredeti költemény megírásának történelmi hátterébe.