Az ajtó nyitva áll

Az ajtó nyitva áll

Szeptember végén startol és egészen november közepéig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat, melyhez idén is csatlakozott a Soproni Múzeum. A rendezvény célja, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, hogy a helyi közösségek és a lakosság érdekes programok során megismerhesse a város kulturális színtereit. A fesztivál idei jelmondata Szabó Magdára emlékezve: „Az ajtó nyitva áll”.

A fesztivál jelmondatával Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordítóra emlékezik, különösképpen, hogy az írónő október 5-én, a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt töltené be 100. életévét. A nyitott ajtó több mint jelkép: a múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívják mindazokat, akik nyitott szemmel és lélekkel, kíváncsisággal fordulnak feléjük. Szabó Magdára emlékezve az irodalom a fesztivál központi témája, a hazai irodalmat meghatározó jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékára, jeles tárgyaira hívják fel a figyelmet.

A Soproni Múzeum a fesztivál keretében A legviccesebb napom címmel irodalmi pályázatot hirdet általános iskolásoknak. A pályázat kiírását G. Szabó Judit soproni írónő hagyatékából összeállított interaktív mini kiállítás inspirálta, melyhez rendhagyó irodalomórát és sétát is kínál a Macskakő Gyermekmúzeum. A pályázatra két kategóriában – alsó és felső tagozat – várják azokat a képzeletbeli vagy igaz történeteket, melyek játszódhatnak jelenben, de bármely tetszés szerinti korban is. A legjobbakat értékes könyvutalvánnyal jutalmazzák. Beküldési határidő: 2017. szeptember 29., eredményhirdetés és díjkiosztás 2017. október 12-én, csütörtökön 17.00 órakor a Macskakő Gyermekmúzeumban (Sopron, Szent György u. 12.). Szintén G. Szabó Judithoz kapcsolódik a Pöttyök a macskakövön irodalmi program. Közös sétára és emléktábla avatásra invitálja a múzeum a Lővérekbe az írónő egykori mesebeli házikójához a pöttyös könyvek kedvelőit. Indulás a Macskakő Gyermekmúzeumból 2017. szeptember 30-án, szombaton, 15.00-kor. Több workshop is szerepel az idei múzeumi palettán: október 5-én csütörtök 17.00 órától Kőhalmy Kristóf vezetésével Slam poetry workshopot szervez a múzeum, mely valójában a Storno gyűjteményben (Sopron, Fő tér 8.) kezdődik. Kezdő és haladó slammereket várnak a rendhagyó tárlatvezetésre, és az utána való közös slammelésre a Macskakőben. A Sztorizgatunk című író workshopra azokat várja a múzeum, akiket a történetalkotás, stílus- és helyzetgyakorlatok hoznak lázba. A Soproni Írókörrel közös programra október 20-án, pénteken 18.00 órától a Macskakőben gyülekeznek a tollforgatók.

Bolodár Zoltán október 25-én, szerdán este hattól soproni szépirodalmi helyszínek nyomába ered RETRO-Sopron vetítettképes előadásában. Micsoda élmény, ahogy a képzelet életre kelti az olvasmányélmények helyszíneit – főleg ha még az utcák, terek is ismerősek. Vajon jól gondoljuk, hogy Rakovszky Zsuzsa a Rózsa utcába álmodta meg Lehmann Orsolya otthonát? Melyik lehetett a Madárijesztő ház Sopronban, és tréfát űz-e velünk Kun Árpád, vagy valóban a Magyar utca 5.-ből indult reggelente iskolába regényének főhőse a 70-es években? Helyszín a Fabricius-ház, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Óvodapedagógusoknak saját élményen keresztüli művészetterápiás foglalkozást is kínál a Soproni Múzeum Szíjártó Eszter művészetterapeuta irányításával november 9-én, csütörtökön 17.00 órától. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: macskakő.sopron@gmail.com

Szakmai különlegességet is kínál az őszi fesztivál: Az Átadom a stafétát programon a Soproni Múzeum fa- és bútorrestaurátora a téma és a szakma iránt érdeklődő fiataloknak mutatja meg, hogyan zajlik egy-egy muzeális bútordarab restaurálása a Csatkai utca műhelyben. A látogatás időpontjához egyeztetés szükséges a programok.sopronimuzeum@gmail.com e-mailen.

„Az ajtó nyitva áll” – Legyenek a vendégeink!
További infó:
Macskakő Gyermekmúzeum (Sopron, Szent György u.12.)
Tel.: 06 (99) 791-322
E-mail: macskakő.sopron@gmail.com
Meghívó: LETÖLTÉS.