Nívódíjas a Macskakő

Nívódíjas a Macskakő

Megkapta a legrangosabb szakmai elismerést, a Múzeumpedagógia Nívódíjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeuma. A címet hétfőn vették át Szentendrén a múzeum munkatársai. Az elmúlt 15 évben már másodszor érdemelték ki az elismerést a Soproni Múzeum.

Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiai szakmában. Azokat az intézményeket illeti az elismerés, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is. Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ által szervezett ünnepi eseményen három muzeális intézmény részesült Múzeumpedagógiai Nívódíjban, két intézmény képviselője pedig elismerő oklevelet vehetett át.

A Soproni Múzeum régi álma vált valóra azzal, hogy fél éve elkészült a gyermekmúzeum. Rövid idő alatt az egyik leglátogatottabb kiállítás lett, idén például már több mint hétezren jártak a Szent György utcai épületben. Nemcsak a látogatók, de a szakma is elismeri a Macskakő eredetiségét, bizonyítja ezt a hétfőn átvett Múzeumpedagógiai Nívódíj:

– Korábban az egyik kiadványunk miatt kaptunk nívódíjat, most egy egész kiállítást, illetve az abban zajló munkát értékelték – mondta el dr. Tóth Imre múzeumigazgató. – A díj indoklásában nem mellesleg az szerepelt, hogy a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér állandó kiállítása az Eggenberg-házban egyedülálló módon valósítja meg a jelenben minden múzeum jövőképét, egyszerre tölti be nemcsak a tudományos feldolgozó, ismeretátadó, hanem az aktív közösségi- és szabadidős tér szerepeket is. Az elismerés számomra azt bizonyítja, hogy jól gondoltuk amit gondoltunk, egyszersmind azt is, hogy a gondolattól a megvalósításig végzett munka, melynek oroszlánrészét Martos Virág és Szabadhegyi Zita végezték, eredményes. Természetesen ezt nem csupán a díj igazolja vissza, hanem a rengeteg látogatókönyvi bejegyzés, a számos sokszor visszatérő vendég, közöttük nem kevés nagyszülő és szülő is.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj anyagi támogatással is jár, ebből olyan tárgyakat vásárol a múzeum a kiállítótérbe, amelyekkel a játék élménye még nagyobb lehet, illetve szeretnének saját ajándéktárgyakat is készíttetni.