Történelmi játszóház

Történelmi játszóház

Szombat délután történelmi játszóházzal kezdődött a Soproni Múzeum karácsonyváró rendezvénysorozata. A Macskakő Gyermekmúzeum családi programján Szent László alakja elevenedett meg handleres diákok és tanáraik közreműködésével.

Szent László lovagkirály volt. Magas, erős testalkatú, bátor férfiként emlékeznek meg róla a krónikák, így nem véletlen, hogy a Macskakő udvara is lovagi torna helyszínévé változott. A játékos megmérettetésen a gyerekek kipróbálhatták, hogy megállnák-e a helyüket Szent László király seregében. Az udvari kapun az nyerhetett bebocsájtást, akinek sikerült felsorolni a lovagi erényeket: a mértéktartást, az állhatatosságot, a hűséget, erkölcsösséget, bőkezűséget, becsületességet és bátorságot. Mivel a játszó délutánra családokat várt a múzeum, így a legkisebb látogatóknak segítettek a felnőtt családtagok, vagy a beöltözött kapuőr- lovag.

Történelmi játszóház

A Szent László- emlékév kapcsán a lovagkirályhoz kötődő történetekre és a népmesékben megjelenő Szent László alakra épült a múzeum játszóháza, melynek ötletgazdái és megvalósító partnerei Farkas Anikó és Horváth Anita voltak, a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájának tanárai, akik 10 fős önkéntes diákcsapattal érkeztek a Macskakőbe. Az egyes állomások a lovagkirályról szóló legérdekesebb legendákat jelenítették meg, a csodaszarvas monda éppúgy megjelent a feladatok között, mint Szent László pénze vagy Szög nevű táltos paripája, de azokat a településeket is megismertette egy próbatétel, amelyek a legendás uralkodó nevét ma is őrzik.

A családi csapatok 9 olyan állomást járhattak végig, amelyben szükség volt ügyességre, tudásra, talpraesettségre és összedolgozásra: az ügyességi játékokon kívül szent László jelvényeit kellett felismerni és akár fel is próbálni, a Képes Krónikából ismert történet jeleneteit sorrendbe állítani, vagy a csodaszarvas agancsain a gyertyákat meggyújtani-eloltani. Végül akik kiállták az összes próbát, azok ünnepélyesen lovagi esküt is tehettek a saját kezűleg készített lovagi sisakban. Az est zárásaként Szent László himnusza is felcsendült az Égzengő Zenekar tolmácsolásában.

Történelmi játszóház

Advent a múzeumban további programjai
December 16-án szombaton 17.30-tól Mrenka Attila, a Soproni Múzeum régésze a Fabricius-házban tart előadást Szent Lászlóról, majd december 17-én a múzeum színtársulata a soproni boszorkánypereket idézi meg a Fabricius-ház kőtárában. A rendezvényekre előzetesen regisztrálni nem szükséges, a részvétel, ill. helyfoglalás érkezési sorrendben történik.