Háború gyomornézetből

Az első világháború élelmezési struktúráját, az osztrák–magyar hadsereg étkezési szokásait és az éhező hátországot is bemutatja az a kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Lábasházban. A Gulyáságyú és rohamsisak című időszaki tárlat április 1-ig látható Sopronban.

Diadalív és drótakadály, plakát a tejről és a hősök söréről, eredeti fotók, frontharcosok képeivel díszített porcelánok és bádog evőcsészék is megidézik a „Nagy Háborút”. A Soproni Múzeum már 2015-ben rendezett egy kiállítást, amely az első világháborúról szólt, ennek a népszerűsége bátorította őket arra, hogy ismét visszatérjenek ehhez a korszakhoz. Ezúttal gyomornézetből kapunk betekintést az első világháborúban résztvevők mindennapjaiba, pár pillanatra átérezzük (vagy legalábbis átérezni véljük) az éhezés, nélkülözés gyötrelmeit. – Nagy szükség van az ilyen kiállításokra, hiszen például a soproni diákok itt kézzelfogható, érdekes ismereteket kaphatnak a 100 évvel ezelőtt történtekről – mondta a tárlat megnyitóján Sass László önkormányzati képviselő, a kulturális és oktatási bizottság elnöke.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a megnyitón a hátországban élők viszontagságos helyzetéről is beszélt, amelyet szintén szemléletesen bemutat a kiállítás. A tárlat anyagának a gerincét több mint 15 év alatt gyűjtötte össze Spekál József mérnök ezredes és felesége, S. Nagy Anikó, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) nyugalmazott főigazgató-helyettese. Ők bocsájtották a HM. Hadtörténeti Intézet rendelkezésére a gyűjteményüket, amelyet Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egészített ki. A kiállítás 2017 őszén indult országjáró körútra, ennek a harmadik állomása Sopron. A tárlatot a Lábasházban dr. Török Róbert, a MKVM igazgatóhelyettese nyitotta meg. A Gulyáságyú és rohamsisak című időszaki tárlat április 1-ig látogatható keddtől péntekig 10 és 14, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között a Lábasházban.