„Ha Sopron, akkor érembiennále”

„Ha Sopron, akkor érembiennále”

A soproni Országos Érembiennále és kísérő rendezvénye, a Díjazottak kiállításának katalógusa már évek óta ezzel a mondattal kezdődik: „Ha Sopron, akkor érembiennále”. Most sem tehetünk másként. Idén 21. alkalommal rendezi meg a Soproni Múzeum az érembiennálét páros években követő Díjazottak kiállítást. A művészek tárlata június 17-én, vasárnap nyílik a Lábasházban.

– A hagyomány és a modernség jegyében. Az Országos Érembiennále 1977-es indulása óta ez a kettőség jellemzi a 40 éves rendezvénysorozatot – vallja Nemes András művészettörténész, a kiállítás rendezője. – Mind az érmekben, mind a kisplasztikákban markánsan jelen van a két világháború közt kialakult, letisztult formákat használó, a plasztika lényegét adó összefogottság. Ugyanakkor a kezdetektől nyomon követhető a kísérletezés, a szokatlan, nem hagyományos anyagok használata. Arányaiban ez a tendencia hol az egyik, hol a másik irányba tolódik el; a kiállítóktól és a zsűri döntésétől függően.

A tárlat díjazott alkotói Bakos Ildikó, Kurucz Petra, Szabó Virág, Horváth László, Ézsiás István, Szabó Menyhért, Baráth Fábián és Pelcz Balázs. A kamarateremben Sz. Egyed Emma (1935-2016) éremművészre emlékezünk alkotásaival.

Az Érembiennále nagydíját az elmúlt évben Bakos Ildikó nyerte el. A művész folyamatos résztvevője a biennáléknak. Viaszvesztéses érmeire, kisplasztikáira a tömör formanyelv, ugyanakkor a finom részletek sokasága jellemző. Kurucz Petra a kezdő generációhoz tartozik, ugyanakkor nem meglepő, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját nyerte el. A tárlaton korábbi munkáiból és kísérletező kedvéből láthatunk válogatást. Bronz kisplasztikáiban a mozdulatok és a tömörített formák ötvöződnek. Szabó Virág nagyon fiatalon kezdte „biennálés pályafutását”, melyet több díj is jelez. Lélek Odú sorozatának eszmeisége korábbi munkáira utal vissza, de kiérlelt, mind kompozícióban, mind anyaghasználatban. 2017-ben a Civitas fidelissima – a leghűségesebb város, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját nyerte. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díja legutóbb Horváth László birtokába került, aki a nyolcvanas évek óta vesz részt az Országos Érembiennálékon, több díjat is kapott már. Az élet legfontosabb mozzanataira, a lényegre koncentrál, a transzcendencia áthatja szobrait.

Ézsiás István, aki a Magyar Éremművészetért Alapítvány díját vihette haza tavaly, szintén régi és hűséges kiállító. Művészete a klasszikus konstruktivizmusban gyökerezik. Szabó Menyhért a legifjabbak közé tartozik, idén vehette át diplomáját. Szabó Géza ötvösmester díját vehette át, a legjobb vertérem tervezőjének járó díjat. Baráth Fábián a szó nemes értelmében vett karakter, aki az elmúlt biennálén a Kiss Nagy András Emlékdíjat vehette át. Viaszvesztéssel készült bronzai kifinomult technikáról tanúskodnak. Pelcz Balázs egy újonnan alapított díj, a Magyar Pénzverő Zrt. Berán Lajos tulajdonosa lett tavaly. Ezt a díjat azzal a céllal alapították, hogy az érmészettel foglalkozó művészeket inspirálják vert érmek tervezésére. Pelcz Balázs az éremtervezés mellett kedveli az egzotikus fákat. Ezeknek erezetét, fizikai tulajdonságait szem előtt tartva, formálja, faragja őket. Íves, lendületes formakontúrjai alkalmazkodnak a fához, több esetben az áttöréseket is megengedve.

A díjazottak kiállítása idén kamarakiállítással egészült ki. A két éve elhunyt Sz. Egyed Emmára, sokak „Emmi nénijére” emlékezünk e kiállítással művein keresztül.

A XXI. Országos Érembiennále Díjazott Művészeinek kiállítása
Sz. Egyed Emma éremművész emlékkiállítása
Időpont: 2018. június 17., vasárnap 11 óra
Helyszín: Lábasház, Soproni Múzeum, Sopron, Orsolya tér 5.
Meghívó: LETÖLTÉS.

A vendégeket és a művészeket köszönti: Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere

A kiállítást megnyitja: Pof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdasági Kar dékánja

A kiállítás megtekinthető 2018. augusztus 12-ig, keddtől péntekig, 10-14 óráig | szombat-vasárnap 10-18 óra között hétfőn zárva.

Illusztrációk: Bakos Ildikó: Catullus és Lesbia; Szabó Virág: Lélek-Odú -Titkos kertjeim IV.; Sz. Egyed Emma: Hieronymus Bosch