RETRO-Sopron a Jerevánon

RETRO-Sopron a Jerevánon

Különleges szabadtéri helyszínre, a Jereván lakótelep Szolgáltató házához invitálja a nézőket Bolodár Zoltán a RETRO-Sopron legújabb, nyári kiadásában. Az augusztus 17-én fél 9-kor kezdődő helytörténeti képmutogatáson a Soproni Múzeum munkatársa a Jereván lakótelep tükrében mutatja be az 1960-70 és 80-as évek mindennapjait. A program a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával valósul meg. Az előadás ingyenes, érdemes időben érkezni!

Tudják, mikor épült az első kockaház vagy az első lakótelep Sopronban? Hallottak róla, hogy a soproni panelházak építése nem csak az adott városrész életére volt jelentős hatással? A Jereván lakótelep, a Kőfaragó téri lakótelep, a József Attila lakótelep megépítése az építők mellett, a tömegközlekedés szervezőinek is feladatot adott. Az élhető lakókörnyezet megteremtése élelmiszerboltok hálózatát, bölcsődéket, óvodákat, iskolákat igényelt és a sokoldalú ellátást biztosító szolgáltató házakat is kellett kialakítani.
Bolodár Zoltán legújabb képmutogató előadása betekintést enged a Kádár-korszak lakáshelyzetébe és a lakásproblémák megoldását célzó soproni panelépítések történetébe. Felidézi a 1960-1970-1980-as éveket, amikor hétköznap reggelente ezrek indultak meg az északnyugati ipartelep irányába. SOTEX, SOFA, AFIT, Fésűsfonalgyár: a korszak fiataljainak életét és szabadidejét meghatározó mozaikszavak, és persze a lakótelepek, amelyek megépítése szoros összefüggésben állt az akkor működő üzemekkel.

RETRO-Sopron sorozat
Töretlen népszerűségnek örvend Bolodár Zoltán vetítettképes előadássorozata, amely közel 10 éve indult el a Soproni Múzeumban. A múzeum fotógyűjteményének vezetője a képmutogatás elfeledett szakmáját eleveníti fel. A fotográfia feltalálása előtt képmutogatók járták az országot, akik a gyertya fényének segítségével maguk festette képeket tártak a publikum elé.  A falvak templomaiban, kultúrházak besötétített helyiségeiben történetekkel is színesítették a képeket. Bolodár Zoltán előadásaiban annak a több mint másfél évszázadnak közel 150 ezer felvételéből válogat, amit a Soproni Múzeum fotógyűjteménye őriz.  A Sopronról és helytörténeti témákról szóló vetítéseken egy-egy bejátszásban ismert soproniakat, szakértőket is megszólaltat. A sorozat sajátossága a különleges helyszínválasztás is. Augusztus 17-én a Jereván lakótelepi Szolgáltatóház ad otthont a programnak, de bevált helyszín az Eggenberg-ház udvara, a Storno-ház és a Fabricius-ház mögötti várfal vagy a Múzeumkert a Deák téren, ahol 2017-ben az eső ellenére is teltházas közönség fogadta. A siker bizonyítéka, hogy rendszeresen pótszékeket kell elhelyezni, sokan állva nézik a programot, gyakran bizonyul kicsinek a Macskakő közösségi tér udvara.

Elhivatott múzeumi szakember
Bolodár Zoltán 1971-ben született Sopronban, végzettsége szerint faipari mérnök és rendszerfejlesztő műszaki informatikus. 12 éve került a Soproni Múzeumba, ahol a fotógyűjtemény digitalizálása miatt informatikához értő embert kerestek, és szinte azonnal beleszeretett a munkába: – Érdeklődésem a fotográfia-történet, annak technika története a helytörténet felé fordult és szívügyemmé vált ennek az ismeretnek átadása – vallja a múzeumi szakember, akinek nevéhez kapcsolódik a Régiségtár, Sopron első közgyűjteményi portáljának elindítása is. – Ha szeretjük lakóhelyünket, akkor fontosnak érezzük, hogy megismerjük annak történetét. A RETRO-Sopron nyilvánvalóvá tette számomra, hogy nem vagyok egyedül abban, hogy jó dolog soproninak lenni. Sokan szeretik ezt a várost és egész más érzés közösségben együtt megélni a múltidézés élményét. A jereváni képmutogatás reményeim szerint egy új sorozat nyitánya, nagyon jó lenne, ha más városrészek is megtapasztalhatnák Sopronban ezt a közösségi érzést.

Tóth Éva, mint a Jereván lakótelep Részönkormányzat elnöke kiemelte, fontos, hogy a Jereván is helyszíne legyen a méltán közkedvelt RETRO-Sopron sorozatnak, mert Bolodár Zoltán látványos, képes várostörténeti sorozata egyszerre felbecsülhetetlen értékű dokumentum, tudásanyag és értékes múltismeret, amit minden soproninak látnia kell.

RETRO-Sopron: Lakótelepek története
Helyszín: Jereván lakótelep Szolgáltatóház (belső füves udvara), Sopron, Kodály Zoltán tér 12.
Időpont: 2018. augusztus 17., péntek 20:30 óra
Előadó: Bolodár Zoltán
A rendezvény a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat támogatásával valósul meg.