Szenzációs örökségünk

Szenzációs örökségünk

Irodalmi pályázat, kalandozás a kelták nyomában, városszépítő játékos múzeumi óra, RETRO-Sopron képmutogatás – csak néhány az őszi múzeumi programok színes kavalkádjából. Az október elsején startoló és egészen november közepéig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Soproni Múzeum. A „Szenzációs örökségünk” fesztivál jelmondattal a kulturális örökség európai évéhez kapcsolódnak a múzeumok, miközben újra felfedezik és újraértelmezik saját rejtett értékeiket.

Van egy jó családi történeted? – a Soproni Múzeum CSALÁDI LEGENDÁRIUM címmel irodalmi pályázatot hirdetett általános- és középiskolás diákoknak. Igaz családi történetekkel lehet pályázni a szülők, nagyszülők, dédszülők idejéből, formai és terjedelmi megkötés nélkül. A legjobbakat két kategóriában (7-12 évesek és 13-18 évesek) díjazzák. Beküldési határidő: 2018. október 19., eredményhirdetés és díjkiosztás november 8-án a Macskakő Gyermekmúzeumban (Sopron, Szent György u. 12.).

A Soproni Múzeum KALANDOZÁS A KELTÁK NYOMÁBAN programján a  kelták nyomába eredhetnek a látogatók. Október 6-án szombat délelőtt 10 órakor Mrenka Attila vezette játékos régészeti túrán a Soproni Parkerdőben fekvő Várhelyre várják a családokat, ahol múzeumi régész vezette túrán megismerhetik a Soproni-hegység vaskori régészeti tájait, a temetkezési szokásokat, viseleteket és a jellegzetes tárgyakat is. Sőt az alkotás sem marad el Osváthné Krammerhofer Szilvia és Osváth Ádám jóvoltából! Találkozó a Bella Emlékműnél.

Az őszi fesztivál egyik nagy újdonsága a Soproni Városszépítő Egyesület és a Soproni Múzeum közös akciója, mely a LEGYÉL TE IS VÁROSSZÉPÍTŐ! nevet viseli. A közös projekttel a fennállásának 150 éves jubileumát ünneplő Soproni Múzeum köszönti a 2019-ben 150 éves Városszépítő Egyesületet, és egyben közösen nyitnak az ifjúság felé, népszerűsítik a városszépítők tevékenységét. „Ki volt és hogyan élt Flandorffer Ignác, a Soproni Városszépítő Egyesületalapító elnöke? Játékos kalandozás Sopron 19. századi történelmének lapjain” című városszépítő játékos foglalkozásra az iskolák előre egyeztetett időpontban kihelyezett múzeumi óraként jelentkezhetnek. Emellett október 13-án délután 3-kor Városszépítő családi programként is jöhetnek a gyerekes családok a Macskakő Gyermekmúzeum közösségi terébe. A foglalkozás előzetes regisztrációhoz kötött, Dr. Németh Ildikó múzeumpedagógus, történész várja a jelentkezést. nemeth.ildiko@sopronimuzeum.hu

Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotó-adattárosa október 26-án, pénteken 17 órától célzottan pedagógusoknak állítja össze Soproni Múzeum népszerű helytörténeti sorozata, a RETRO-SOPRON őszi kiadását.  Helyszín a Fabricius-ház, helyfoglalás érkezési sorrendben.

Az őszi fesztivál keretén belül a Soproni Múzeum egy 25 km-es kerékpártúrával és egy 2,5 km-es városi felfedező túrával tiszteleg a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulója előtt. Október 14-én vasárnap délután a Bringázz Sopron Egyesülettel közös szervezésben Brennbergbányára tekerhetnek a múzeum-, és természetbarátok az NKA25 BRINGÁZZ VELÜNK BRENNBERGBE! programon.

Ha kötetlenebb, pihentető túrára vágynak, a Cédrus Könyvkereskedés és a Soproni Múzeum első VÁROSI FELFEDEZŐ TÚRÁJÁT javasoljuk. Október 10-től találják meg az első kis füzetet a a Bünker Rajnárd-közi könyvkereskedésben, mellyel saját tempójukban, izgalmas feladatok segítségével járhatják be az egykori soproni villamos útját.