A Családi legendárium díjazottjai

A Családi legendárium díjazottjai

Gyerekek, szülők és nagyszülők várták izgatottan csütörtök este a Családi legendárium irodalmi pályázat díjkiosztó ünnepségét a zsúfolásig megtelt Macskakő Gyermekmúzeumban. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának záró programján sikerült a családokat múltidézésre és közös programra csábítani. A folytatás sem marad el: IZGALMASABB, MINT A TÖRIKÖNYV! címmel olyan alkalmakat szervez a múzeum, ahol a nagyszülők  elmesélhetik az általuk megélt történeteket, magukkal hozva a legkedvesebb tárgyaikat és fényképeiket. A nyitott beszélgetős estéken bárki kérdezhet tőlük az emlékeikről, régi eseményekről.

Tavaly szervezett először a Macskakő Gyermekmúzeum irodalmi pályázatot G. Szabó Judit soproni írónőre emlékezve. – Idén családi történetek gyűjtésére és megírására kértük a pályázókat. Arra bíztatva őket, hogy faggassák a szüleiket, nagyszüleiket. – Ezek a beszélgetések számunkra a legfontosabbak – emelte ki Martos Virág múzeumpedagógus.

-Közel húsz riport, levélformában megírt történet, dokumentumnovella és más lejegyzett régi esemény érkezett a pályázatra. Az alkotásokat kéttagú zsűri értékelte, Dr. Darabos Enikő író, irodalomkritikus, és Juhászné Sebestyén Andrea, magyartanárok.  Darabos Enikő kiemelte, legjobban az fogta meg az írásokban, hogy sokféle szemszögből mutatták be a családi sztorikat: a legkülönlegesebb egy kutya nézőpontja volt. A műfaji sokszínűség is élvezetessé tette a pályaművek olvasását. Volt olyan alkotás, amelyhez gyönyörű illusztrációk is készültek. A helyezések eldöntésében feladta a leckét a sok nagyon jól megírt mű, de egyetértésben hozták meg a végső döntést.   A soproni díjazottak az oklevelek mellett értékes könyvutalványokat kaptak, melyet a Cédrus könyvkereskedésben válthatnak be, a győriek pedig olyan utalványt, amellyel tetszőleges helyen vásárolhatnak könyvet.

A díjazottak mesélő-karosszékbe ülve olvastak fel részleteket a családi legendáriumuk igaz történetéből, és ezeket teljes terjedelemben a honlapján meg is osztja majd a múzeum. A Macskakő a pályázatból hagyományt kíván teremteni, így jövőre is lesz lehetőség alkotni és versengeni. De a szervezők azt is remélik, hogy a nagyszülőket, szülőket tovább faggatják majd a fiatalok, így a családi legendáriumuk történeteivel még több „útravaló hamuban sült pogácsa” kerül a gyerekek tarisznyáiba. A Macskakőben hisznek abban, hogy a múzeumnál ideálisabb és hitelesebb történetmesélő helyszínt keresve se lehetne találni.

A pályázat folytatásaként IZGALMASABB, MINT A TÖRIKÖNYV! címmel esteket szervez a Macskakő a közeljövőben, hogy a nagyszülőknek legyen lehetőségük elmesélni az általuk megélt történeteket, magukkal hozva a legkedvesebb tárgyaikat és fényképeiket. A nyitott beszélgetős estéken bárki kérdezhet tőlük az emlékeikről, régi eseményekről.

A Családi legendárium pályázat díjazottjai
A 7–12 évesek kategóriájában első helyezett Babella Boglárka (Hunyadi J. Általános Iskola), a második helyezett Rózsás Zoltán (Gárdonyi G. Általános Iskola), a harmadik pedig Devecseri Sára lett (Hunyadi J. Általános Iskola). Különdíjat kapott Holdampf Máté a Fenyő Téri Általános Iskola másodikas diákja.
A 13–18 évesek kategóriájában első helyezett Kása Fanni Laura lett (Czuczor Gergely Gimnázium), a második Kozák Péter (Eötvös J. Gimnázium), a harmadik Halwax Kinga (Széchenyi I. Gimnázium). Ebben a kategóriában Koller Kamilla (Czuczor Gergely Gimnázium) kapott különdíjat.