Ariadné a Macskakőben

Ariadné a Macskakőben

Februárban indul a Macskakő kézműves műhelye, ahol szombat délutánonként a nemezelés rejtelmeibe vezeti be a résztvevőket a soproni születésű alkotó, M. Horváth Adrienn. – Mint néprajzos, hivatásomnak tartom régmúlt korok üzenetét megőrizni, s a régi tudás egy részét a mai mindennapi praktikum szerves részévé átemelni – vallja az Ariadné Műhely vezetője, aki közel 30 évnyi kézműves múlttal, általános iskolai tanári, ill. néprajzkutatói egyetemi diplomákkal, waldorf kézimunkatanári képzettséggel, szövő kézműves takács képzettséggel, sokéves tanítási tapasztalattal alkot és vezet kurzusokat gyerekeknek és felnőtteknek.

Adrienn 2010-ben fedezte fel magának a textilkészítés gyökeréig vezető két ősi eszközt, a gyalogorsót és a rokkát. Amellett, hogy a kötéshez, horgoláshoz, szövéshez már saját készítésű fonalat tud használni, maga a fonás mint munkafolyamat is hatalmas élményt ad neki, és nagy felfedezésekre ébreszt. Főként textillel foglalkozik, többek között nemezeléssel, szövéssel, fonással és hímzéssel, gyapjúfeldolgozással vagy orsón és rokkán való fonalkészítéssel.

Az ARIADNÉ MŰHELY során három alkalommal érkezik Adrienn a Macskakőbe, hogy megossza tudáskincséből a gyapjú minden csínját-bínját. Éveken keresztül sokan tanulhatták tőle Sopronban a nemezelést, ők ismét felfrissíthetik a tudásunkat, illetve aki még nem próbálta, szakértő által kóstolhat bele ebbe az igazán lányoknak, nőknek való alkotómunkába. De természetesen a férfiak előtt is nyitva van az ajtó!

IDŐPONTOK:
2019. február 9. (szombat) 14.00-17.00
Nemezékszerek
2019. március 9. (szombat) 14.00-17.00
Nemezelt virágok, színkeveréses kártolás
2019. április 13. (szombat) 14.00 – 17.00
Selyemre nemezelt kendő

HELYSZÍN:
Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György utca 12.

RÉSZVÉTELI DÍJ:
4000,- Ft (foglalkozás díja) + anyagköltség (500,-tól egy-két ezer Ft-ig)

INFORMÁCIÓ:
Martos Virág / 99 791-322
macskako.sopron@gmail.com
Jelentkezés a foglalkozás díjának befizetésével a helyszínen!