Halálesetek a vasfüggönynél

Halálesetek a vasfüggönynél

A Forschungsverbund SED-Staat an der Freie Universität Berlin kezdeményezésére alakult nemzetközi kutatócsoport a német fővárosban, melyben való részvételre magyar részről Slachta Kriszta az Andrássy Gyula német nyelvű egyetem munkatársa és Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója kapott meghívást. A közös kutatásra alakult munkacsoport célja, hogy az egykori NDK-menekültek sorsát felkutassa, és a halálos áldozatokról megbízható és lehetőleg teljes adatbázist állítson össze.

A projektum a vasfüggöny által érintett összes valamennyi határszakasz áldozatait, sőt a baráti szocialista országok között húzódó határszakasz kutatását is magában foglalja. Van néhány jól ismert eeset, amely Sopront és a közeli határszakaszt érinti. A soproni határátlépőn 1978. augusztus 5-én egy nyugatnémet személygépkocsira nyitottak tüzet magyar határőrök. Az autó a diplomatajárművek számára fenntartott sávban, a várakozókat kikerülve igyekezett áthajtani a határon, miközben egy osztrák asszonyt is elsodort.
A – mint utóbb kiderült, lopott – kocsiban egy nyugatnémet és egy keletnémet pár utazott.

Az osztrák-magyar határszakaszon néhány nappal a Páneurópai Piknik után, és kevéssel a hivatalos határnyitás előtt történt az utolsó halálos áldozatot követelő tiltott határátlépési kísérlet, amelyet keletnémetek kíséreltek meg. Ekkor Kurt-Werner Schulz, 23 esztendős építészt érte halálos lövés a magyar határőrrel folytatott dulakodás során. A kutatás feladata ezeket a példákat újakkal kiegészíteni, az említett adatbankot létrehozni, a személyes történelem emléknyomait felkutatni, végső soron pedig az eredményeket összegezve komplex ismereteket adni a határrezsimek hasonlóságairól és különbözőségeiről. A kutatásba való bekapcsolódás egyúttal a Páneurópai Piknik történész-szakmai feldolgozását is segíti, és kapcsolódik a 30. évforduló eseményeihez.