Elemi kérdések

Elemi kérdések

Március végén Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész bemutatkozásával folytatódik a Fabricius Galéria kortárs kiállítás sorozata a Soproni Múzeumban. A folytatás egyben egy korszakváltás is – a galéria új művészettörténész kurátora ezúttal Mácsadi Orsolya, ki ezzel a rendezéssel veszi át a stafétát Veress Ferenc művészettörténésztől, a Soproni Múzeum korábbi munkatársától, és egyben a galéria kiállításainak előző házigazdájától.

A váltás némiképp új koncepciót is jelent, továbbra is szempont viszont a város művészeti életének felvirágoztatása, valamint a nyugat – magyarországi régió időszaki kiállításainak sorában való becsatlakozás. A cél, hogy a korábbiaktól ellentétben olyan alkotók is kiállítási lehetőséget szerezzenek, akik szakmájuk elismeréseit már maguk mögött tudhatják, de az országos elismerésig vezető út elején járnak, illetve korábbi kiállítások, vagy más szempontok alapján kötődnek Sopronhoz. Így esett a választás a fiatal szobrásznőre is.

Molnár Mercédesz Dorisz neve nem ismeretlen a soproniak előtt. A ’88-as soproni születésű, Képzőművészeti Egyetemet végzett művész életében már tizenegy éve van jelen az éremművészet, mely műfaj számára gondolatainak legjobb kifejezőeszköze. Az alkalmazott technikát ugyanakkor elsősorban a feldolgozni kívánt téma határozza meg, így anyag és technika terén sokoldalúságot, de szakmai pontosságot is mutat. 2009. óta szerepel műveivel csoportos hazai és külföldi tárlatokon, közben pedig sorra szerzi szakmájának rangos elismeréseit. 2011 óta aktív kiállítója és résztvevője a Soproni Érembiennáléknak, 2016-ban pedig már a díjazottak kiállításán voltak láthatóak munkái.

A Fabricius Galériában megrendezett Elemi kérdések Mercédesz számára úttörő az önálló tárlatok sorában. Művészete egyszerre egyetemes és intim kapcsolatban van a természettel – a természet négy elemének és a mindent átható éter elegyítése ez mesterségessel és véletlennel, élettel és halállal, tápanyaggal és méreggel, de egyúttal azoknak a kérdéseknek is, melyek a művészt leginkább foglalkoztatják, legyenek azok bár technikai vagy művészetfilozófiai jellegűek, vagy kérdezzenek rá magára az alkotói munkafolyamatra.

Mercédesz ugyanis nem fél kérdezni. Bátran nyúl az anyagokhoz és más technikákhoz, elemi részekig hatol a kísérletezésben, így nagy örömünkre nem csak az érem, kisplasztika, installáció, de fotódokumentáció képében a land art művészet képviselőivel is találkozhatunk.

Akárcsak Veressnek, Mácsadi Orsolyának is fontos a művész és műélvezők kapcsolata, így folytatódik a művész és művészettörténész beszélgető sorozata is. Az időpont azonban eltér korábbiaktól. Ezen eseményekre nem a megnyitón, hanem a kiállítás zárását megelőző héten, vagyis a Finisszázs előtti pénteken kerül sor. Mindkét esemény, illetve a kiállítás megtekintése díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Elemi kérdések
Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész kiállítása
Kurátor: Mácsadi Orsolya művészettörténész
Helyszín: Fabricius Galéria (Sopron, Fő tér 6.)
Megnyitó: 2019. március 22. péntek 17:30 óra
A kiállítást megnyitja Veress Ferenc művészettörténész.
A tárlat ingyenesen megtekinthető: 2019. 05. 05-ig, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között.