Személyes történelem

Személyes történelem

Életre kel a családi legendárium – a Macskakő irodalmi pályázatának alkotói és nagyszüleik mesélnek ’56-os emlékeikről vasárnap a gyermekmúzeumban. A rengeteg izgalmas alkotást most nyitott beszélgetős délutánokon mutatja be a múzeum, ahol a nagyszülők és az unokáik a meghívottak, akik elmesélik az általuk megélt történeteket, magukkal hozva a legkedvesebb tárgyaikat és fényképeiket.

Családi legendárium címmel hirdetett irodalmi pályázatot tavaly a Macskakő Gyermekmúzeum. Arra kérték az általános- és középiskolás fiatalokat, hogy jegyezzenek le családi történeteket. A pályázatra 18-an neveztek, volt aki a nagymama és nagypapa fiktív szerelmes leveleit, más a család tragikus sorsú nőtagjainak történeteit, de többen ’56-os emlékeket vetettek papírra. Most az utóbbi alkotások életre is kelnek a Macskakőben.

Első alkalommal, május 5-én Rózsás Zoltánnal, Holdampf Mátéval és nagyszüleikkel beszélget a program házigazdája, Szalai Gabriella történelemtanár. – A két fiatalember családjuk 1956-os történeteit írta le, őket, illetve a nagyszüleiket hívtuk meg a beszélgetős délutánra – mondta Martos Virág múzeumpedagógus, a program szervezője. –A beszélgetésen láthatunk majd korabeli családi fényképeket, de a Soproni Múzeum a kort idéző tárgyait is bemutatjuk, ahogy akkori híradókat is. Az a célunk, hogy ne legyen „történelemkönyv szaga” az eseménynek, hanem váljon személyessé a találkozó, így a résztvevőket is arra biztatjuk, hogy kapcsolódjanak majd be, meséljék el a saját emlékeiket.

Élő Családi Legendárium
Időpont: 2019. május 5. (vasárnap) 15 óra
Helyszín: Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György u. 12.
A részvétel ingyenes.