Ébresztő-óra: Rólad szól!

Ébresztő-óra: Rólad szól!

A Soproni Múzeum gyermeknapján az UNICEF Ébresztő-óra programjának önkéntes előadói interaktív, játékos foglalkozásra várják a 8-14 éves korú gyerekeket a Macskakő Gyermekmúzeumban. A gyerekjogokról és az elfogadásról szól a szombat délutáni különleges érzékenyítő workshopjuk, melyre előzetes regisztráció szükséges a macskako.sopron@gmail.com email címen. A kísérő szülőkre is gondoltak, nekik a Macskakő háziasszonyai tartanak rendhagyó tárlatvezetést.

Czákler Zita önismereti tréner és Tóka-Dévényi Barbara jogász mindketten Sopronban élő, többgyerekes gyakorló anyukák, akik egy éve csatlakoztak az UNICEF Ébresztő-óra önkéntes előadói csapatához. Azóta együtt járják az iskolákat, hogy minél több gyereket elérhessenek az Ébresztő-óra üzenetével.

Az UNICEF Magyarország kiemelt hazai programjának az a célja, hogy növelje a gyermekjogok ismertségét az iskolákban, és érzékenyítse a gyermekeket a fejlődő világ, a fenntartható fejlődés és a globalizált világ problémái iránt. Tudatosítani szeretnék az erőszakkal szemben zéró toleranciát, és felhívni a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, de a lehetséges megoldásokra is.

„Hiszünk abban, hogy a gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen!” – vallják az önkéntes előadók, akik az interaktív érzékenyítő foglalkozásaikon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek játékos módon ismerjék meg jogaikat. Zita önismereti trénerként a gyerekekben rejlő képességek felszínre hozását és azok fejlesztésében való segítséget tartja fontosnak, míg jogász előadótársa, Barbara a jogtudatos felnőtté válást emeli ki: – „Akkor fogja tiszteletben tartani társait egy gyermek, ha tisztában van a saját jogaival. Tudja, hogy azok hol érnek véget, és azzal is tisztában van ezáltal, hogy a másik emberé hol kezdődik. Így nem terjeszkedik túl a sajátján és tiszteletben tartja a mások jogait is.” Mindkettőjük számára fontos az önfejlesztés, emellett szülőként is szeretnének jó példát mutatni a gyerekeiknek az önkéntesség népszerűsítésével és a rászorulókon való segítéssel.

Az UNICEF Magyarország Ébresztő-óra programja a Soproni Múzeummal karöltve a gyermeknapon kívül idén még további két alkalommal tervez közös programokat a Macskakő Gyerekmúzeumban.

„UNICEF Ébresztő-óra – Rólad szól!
Gyermeknapi interaktív, játékos foglalkozás a gyerekjogokról és az elfogadásról
Időpont: 2019. május 25., szombat 15.00-16.30
Helyszín: Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György utca 12.
Regisztráció: macskako.sopron@gmail.com
A felnőtt kísérőknek Macskakő kulisszatitkok tárlatvezetés a gyermekmúzeumban.
A foglalkozáson való részvétel ingyenes.