Időutazás a múzeummal

Időutazás a múzeummal

A Soproni Múzeum idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programhoz. Utazás a holtak birodalmába, vasúti és gasztro-történeti időutazás, tárlatvezetések, RETRO-Sopron képmutogatás és időutazó disco – csak néhány program a kínálatból, amelyekkel június 22-én este hattól egészen éjfélig várják a belvárosi kiállítóhelyek a látogatókat.

A 17. alkalommal megrendezésre kerülő országos programsorozat idei fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás.

Rohanunk reggel a buszhoz, a munkahelyre, a vonathoz, vagy ülünk az autóban valahol egy közlekedési dugóban araszolva, és percről percre idegesebbek leszünk, mert nem érünk oda időben – hova is? Dr. Németh Ildikó „Idő és utazás” című tárlatvezetése a Soproni Múzeum helytörténeti kiállításában azokba az évszázadokba kínál bepillantást, amikor az órákhoz és percekhez való alkalmazkodás kényszere lassan, de biztosan nyert egyre nagyobb teret a mindennapjainkban. Vasúti utazásra csábít Dr. Majdán János történész „Zötyögünk, utazunk, száguldunk” előadása, de régi korok utazásairól szól Papp Attila színművész és Dr. Tóth Imre történész közös előadása is a Fabricius-házban.

Az előadások közül gasztro-történeti kalandozásra csábít Osváth Ádám történész kóstolóval egybekötött bemutatója. Mit és hol ettek a vándorok, kereskedők, karavánok, hadseregek az utazások alatt, mit szolgáltak fel az éhes utazóknak. Dr. Mrenka Attila régész a holtak birodalmába kalauzolja az érdeklődőket. Előadása a késő bronz-kora vaskort idézi meg, azt az időszakot, mikorról a régészeti gyűjtemény világhíres alakos urnái is származnak. Kollégája Zambó Júlia előadásában az elmúlt időszak Sopron környéki ásatásai révén a régészek kalandos munkájába nyújt betekintést.

A Storno-gyűjteményben Teca néni két időpontban várja tárlatvezetésre a látogatókat, melyekre a karszalag vásárlásakor regisztrálni szükséges. Természetesen idén sem maradnak el a hagyományosan népszerű programok: a nosztalgia disco idén a Tábornok-ház udvarán kapott helyet és Bolodár Zoltán folytatja RETRO-Sopron sorozatát, a képmutogatás ezúttal a soproni idegenforgalom múltjába kalauzol minket a Várfalkertben. A múzeum fotógyűjteménye adja a Macskakő Gyermekmúzeum játékának apropóját, mely „Folytasd a történetet!” címmel várja a családokat a Szent György utcában.

A múzeum új barangolós játéka, „Idegenek a régi Sopronról” címet viseli, a Várfalkertből indulva családok, felnőttek állomásról állomásra haladva fedezhetik fel a múzeum kiállítóhelyeit Csatkai Endre soraiból inspirálódva. A bécsi úti Pék-ház idei vendége Ágoston István pékmester, aki a perec és kalácssütés titkaiba vezeti be a látogatókat, a ház udvarán Baranyai Konrád ad zenés műsort.

A Tűztoronyból idén is éjfélig pillanthatnak majd le a nyüzsgő belvárosra, a karszalag 18.00-23:30-ig teszi lehetővé a bejutást. A belépésre feljogosító karszalagok a rendezvényhelyszíneken a Múzeumok Éjszakáján a Storno-házban, a Pék-házban és a Macskakő Gyermekmúzeumban, vagy elővételben a Storno-ház portáján vásárolhatóak meg 500,- Ft / fő áron.A Soproni Múzeum programjai:

A soproni múzeumok programjai: https://muzej.hu/hu/museums/s