A fonás mint női teremtő munka

A fonás mint női teremtő munka

Nem csalódott, aki péntek este ellátogatott a Fabricius-házba az őszi fesztivál nyitó-előadására. M. Horváth Adrienn gyakorlati bemutatóval szemléltette interaktív előadásában, hogyan működik a rokka, és élményt adó személyes tapasztalatokkal egészítette ki a fonás történetének néprajzos-szakmai ismertetését. Az előadás után a résztvevők belepillanthattak a fonással kapcsolatos szakirodalmakba és Adrienn fonó-szövő remekeit kisebbfajta kiállítás keretében nézhette és foghatta a nagyérdemű.
A fonás igazi női teremtő munka. Az előadás nem csak ismeretekkel gazdagított, de női mivoltunkban erősített meg. Köszönjük az előadó gondolatait!

Martos Virág rendezvényen elmondott köszöntője:
„Nagy szeretettel köszöntöm az Őszi Fesztivál nyitó rendezvényének előadóját M. Horváth Adrienn néprajzkutató, Waldorf-tanárt. S köszöntök minden érdeklődőt, vájtfülű szakembert, lelkes kézművest, aki megtisztelt bennünket a részvételével.

Rendezvényünk szakmai házigazdája, dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum régészeti gyűjteményének vezetője, a tárgyalt kor szakavatott ismerője. Mivel az esemény beharangozója kisebb szakmai vihart kavart a közösségi médiában, szerettem volna, ha házigazdaként Attila is köszönti Önöket és pár szóban régészeti szempontból is bemutatja az előadás helyszínének apropóját adó vaskori alakos urnát, melynek a másolatát megtekinthetik a szomszédos teremben. De a párhuzamosan nyíló lábasházi időszaki kiállításunk teendői sajnos elszólították.
Fontosnak tartom azonban hangsúlyozni, hogy mai előadónk számára az urna képi narratívája, s annak tágabb üzenete fontos, az abban kibontakozó „titkosírás” – ahogy Mrenka Attila kollégám nevezi doktori értekezésében.

A rendezvény folytatásaként három alkalomból álló fonó workshop indul szombati napokon a Macskakő Gyermekmúzeumban. Az első alkalom október 19-én lesz. Jelentkezni nálam lehet. A mellékelt szórólapot, emlékeztetőt a kijáratnál találják.

A soproni származású alkotó, mai előadónk, kedves barátnőm és zenésztársam M. Horváth Adrienn hivatásának tekinti a régmúlt korok üzenetét megőrizni, s a régi tudás egy részét a mai mindennapi praktikum szerves részévé átemelni. 30 évnyi kézműves múlttal, általános iskolai tanári, ill. néprajzkutatói egyetemi diplomával, Waldorf kézimunka tanári képzettséggel, népi kézműves takács szakképesítéssel, sokéves tanítási tapasztalattal jelenleg saját műhelyében kézműves alkotómunkát folytat, valamint kurzusokat tart, foglalkozásokat vezet gyerekeknek és felnőtteknek. Legutóbb a Hagyományok Háza kérte fel több kurzus vezetésére. (Főként textillel foglalkozik, úgy mint: nemezelés, szövés, fonás, hímzés, gyapjúfeldolgozás, orsón és rokkán való fonalkészítés, stb.) Komplex foglalkozásain „elmélet és gyakorlat” mindig együtt jelenik meg, természetesen a jelenlévők életkorához, igényeihez igazodva.
Mindenkinek jó feltöltődést és kikapcsolódást kívánok!”