Együtt alkotni jó!

Együtt alkotni jó!

Három alkalomból álló FONÓ WORKSHOP indult szombati napokon M. Horváth Adrienn néprajzkutató, Waldorf kézimunka tanár vezetésével a Macskakő Gyermekmúzeumban. Az első négyórás foglalkozáson a résztvevők megismerkedhettek a különböző eredetű és minőségű állati gyapjakkal, növényi szálakkal és hogy mennyiféle szöszből, növényi és állati szárból-szőrből lehet fonalat készíteni.

Kipróbálhatták az indiai csalánrostot, a kenderkócot, az angóraszőrt, bárány gyapját, selymet, gyapotot és még tízféle növényi-állati alapanyagot választhattak, keverhettek, fésülhettek-kártolhattak össze. Izgalmas, ahogy a különféle tapintású anyagból milyen keverék alakul ki.

Az érdeklődők elméletben és gyakorlatban is megismerkedhettek a magyar rackajuh gyapjának tisztításával, tépésével, kártolásával, és a fonás rövid történetével. Ehhez kártolódobot és kézi kártoló használtak, kevert szálakat készítettek elő fonásra és különböző felépítésű gyalogorsókat próbáltak ki.
A következő alkalom novemberben már a cérnázás technikáját is megismerteti, és a színelmélet alapján színes fonalak előállítását és azok kétágba sodrását.

– A fonalsodrat készítése orsóval meditatív tevékenység, s közben az egykori fonók hangulatába is csöppenünk, hiszen az Ariadné Műhely soproni foglalkozásainak mottója ez: Együtt alkotni jó! – vallja Martos Virág, a rendezvény házigazdája.

Ariadné műhely – Fonó workshop
Időpontok: 2019. november 23. és 2020. március 21. (szombat), 14.00-18.00
Helyszín: Macskakő Gyermekmúzeum, Szent György u. 12.
A tanfolyam díja alkalmanként 6900 Ft/fő. Jelentkezés a foglalkozás díjának befizetésével a helyszínen.
További infó: Martos Virág, 06 99 791-322; macskako.sopron@gmail.com

Fotó: Ariadné Műhely, M. Horváth Adrienn