Az irodalom mindenkié!

Az irodalom mindenkié!

A dédimama, aki majdnem színésznő lett, a heilbronni hadifogolytábor 1945-ös karácsonyára konzervdobozból kivágott csillag, a fiatal osztályfőnök, akit nem hátráltatott az osztályterem beragadt ajtaja, és az ajtó feletti kis ablakon mászott be órát tartani… csak néhány azok közül a megidézett régi történetek közül, amelyeket Családi Legendárium irodalmi pályázat díjkiosztóján hallhattunk a Macskakő Gyermekmúzeumban.

A Soproni Múzeum idén is meghirdette Családi legendárium című irodalmi pályázatát. A hagyományosan a Múzeumok Őszi Fesztiválján megjelenő kiírásra általános- és középiskolás diákok jelentkeztek alkotásaikkal. Az ünnepélyes díjkiosztón Dr. Darabos Enikő irodalomtörténész, kritikus, a zsűri elnöke adta át az elismeréseket, és biztatta a pályázókat, hogy folytassák a történeteket – Mert az irodalom mindenkié, az irodalmat mi alakítjuk, a mi történeteinkből formálódik a közösség megélt tudása- fogalmazott. Kiemelte, hogy nagyszülők történeteit átélve újra lehet írni azokat, sőt változtatni is lehet rajtuk az újra átéléssel. Sokszor azt gondolják a nagyszülők, hogy nem fontos és érdekes az, amiről ők tudnak mesélni. Ilyenkor “jön jól” a múzeum irodalmi pályázata, hiszen az unoka unszolására megelevenedhetnek a ki nem mondott történetek. A zsűri elnöke szerint meg kell győzni a nagyszülőket: Nekem fontos, nagyi, hogy mesélj, engem érdekel!  Írószemmel nézve nem szentségtörés a hallottakat a fikcióval keverni, mert az irodalom az ilyen szövegek “beszélgetése”.

Az idei pályázaton a 13-18 évesek kategóriájában első helyezést ért el Parrag Liliána. Elbeszélésében 1944 elevenedik meg, Margitkának, egy 16 éves lány sorsának mozzanataiban. A történet végkicsengése szomorú, de Liliána bölcsen így összegez: “Margitka története a családon belül legendássá vált, először én is kicsi gyerekként hallottam róla. Függetlenül az objektív igazságtól, dédanyám és az öregek meséje azért olyan fontos, mert ezzel tudjuk mérsékelni valamelyest a veszteségeinket, családi tragédiáinkat, mert akikről beszélünk, azt nem felejtjük el, és így örökké velünk maradhatnak.”

– Köszönjük a pályázóknak, hogy ezeket a családi legendákat megosztották velünk, a szülőknek, nagyszülőknek, hogy helyben spontán tovább mesélték a vidám, vagy épp megindító-elgondolkoztató históriákat – fogalmazott Martos Virág, a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársa, aki szerint egy családias, szép este emlékét vitték magunkkal haza a vendégek az eseményről.

Helyezések:
1. kategória (7-12 évesek)
A zsűri különdíja: Holdampf Máté / Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola 
1. díj: Csonka Flóra
/ Széchenyi István Általános Iskola, Csorna
2. díj: Hatos Márk
/ Gárdonyi Géza Általános Iskola, Sopron
3. díj Szöllősi Sára / Széchenyi István Általános Iskola, Csorna

2. kategória (13-18 évesek)
1. díj: Parrag Liliána / Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, Sopron
2. díj: Varga Emma Zita
/ Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Líceum, Sopron
3. díj: Fehér Zsófia
/ Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, Sopron

Fotó: Fajkuszné Bertha Zsófia