Egységben az erő

Egységben az erő

Másfél évszázaddal ezelőtt Sopronban alakult meg az ország első városszépítő szervezete, a Soproni Városszépítő Egyesület. A Soproni Múzeum a kezdetektől fogva szoros szakmai kapcsolatot ápol a több, mint négyszáz aktív tagot számláló egyesülettel és az elmúlt év során számos rendezvényen emlékezett meg a 150 éves jubileumról. Az emlékév zárásaként csütörtök délután bemutatjuk a Soproni Múzeum közművelődési munkáját, dr. Németh Ildikó történész, múzeumpedagógus mesél az iskolai csoportoknak kínált Legyél TE is Városszépítő!és Séta az iskolám körül múzeumi programjainkról, a jubileumi kiállításban tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokról, de megvitatjuk fejlesztési terveinket is. Mit takar a közművelődés, a múzeumpedagógia fogalma, érdemes-e átállni a tudásátadás szó használatára? Vitassuk meg együtt!

Egységben az erő
Szakmai nap a Soproni Múzeum és a Soproni Városszépítő Egyesület együttműködéséről
Időpont: 2019. november 14. 16.00- 17.30
Helyszín: Soproni Múzeum, Macskakő Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György utca 12.
Program:
16:00 – 16:05 Köszöntő – Csiszár Szabolcs SMJV alpolgármester, Dr. Tóth Imre és Dr. Józan Tibor
16:05 – 16:40 A városszépítővé nevelés lépései – Dr. Németh Ildikó történész, múzeumpedagógus
16:40 – 16:50 A Soproni Múzeum múzeumpedagógiai kínálata – Szabadhegyi Zita, megyei múzeumi koordinátor
16:50 – 17:00 Szolgáltató múzeum – A Múzeumi iránytű 19. kötet bemutatása – Bolyácz Róbert, koordinátorhálózati csoportvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
17:00 – 17.30 Beszélgetés az együttműködés új irányairól

A Soproni Múzeum és a Soproni Városszépítő Egyesület megvalósult közös jubileumi programjai:
Az 2018. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében indította útjára a Soproni Múzeum a LEGYÉL TE IS VÁROSSZÉPÍTŐ! című, utazó múzeumos projektjét: Flandorffer Ignác, a Soproni Városszépítő Egyesület alapító elnöke alakját megidézve dr. Németh Ildikó történész vezetésével barangolták be az általános és középiskolai osztályok a 19. századi Sopron történelmének lapjait. Flandorffer egykori kereskedőládájának másolata zsákbamacskát rejt: apró tárgyakat, amelyek egy-egy, a városfejlődés szempontjából fontos eseményt jelképeznek. A játék során a gyerekek egymás után húztak tárgyakat, az ezekhez tartozó kis történetek alakították tovább a foglalkozás menetét.

A projektet a Soproni Városszépítő Egyesület 150 éves jubileumi kiállításának múzeumpedagógiai bemutatásával folytattuk: nyáron a múzeum saját táborának résztvevői, majd szeptembertől az iskolák számára is. A kiállításon a városszépítők szerteágazó tevékenységét próbáltuk meg játékos formában bemutatni.
A projekt záró szakasza a 2019. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében zajló „Séta az iskolám körül”. A nemrég lezárult programban a résztvevő osztályok egy-egy 45 perces tanóra alatt az iskolájuk közvetlen környékét fedezték fel.