Volt egyszer egy katonai leánynevelő

Volt egyszer egy katonai leánynevelő

A soproni II. Rákóczi Ferenc utcában ma is áll a tiszti leánynevelő épülete, falán emléktáblák hirdetik a mozgalmas múlt eseményeit. Németh Ildikó és Závodi Szilvia történészek napokban megjelent új kötete egy olyan, Magyarországon egyedülálló soproni tanintézetnek állít emléket, amelyről az utóbbi évtizedekben nagyobb léptékű tudományos összefoglaló munka nem jelent meg.

Ez a kötet egy olyan, Magyarországon egyedülálló tanintézetnek állít emléket, amelyről az utóbbi évtizedekben nagyobb léptékű tudományos összefoglaló munka nem jelent meg. A leánynevelő intézet első korszaka az alapítás gondolatának felmerültétől, 1850-től az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlásáig tartott. Ebben az időszakban az intézmény betagozódott a közös hadsereg nevelési rendszerébe. Az első világháború vége után jelentősen megváltozott az iskola helyzete és célkitűzése is. A növendékek kifogástalan modorra és praktikus életpályára nevelése mellett kiemelt szerepet kapott a nemzeti érzület fejlesztése is.

Az intézetben 1944 októberéig folyt a munka, amikor is a növendékeket tartós szabadságolásra küldték – és többé már nem térhettek vissza a soproni iskola falai közé. A második világháború bombázásaiban nem csak az épület rongálódott meg nagy mértékben, hanem az irattár is elpusztult. A leánynevelő intézet történetének kutatása így hosszú évek aprólékos munkáját követelte meg: dokumentumok, egykori szemtanúk felkutatását. A volt növendékek elbeszélései, illetve a náluk fennmaradt iratok, fényképek, csekély mennyiségű tárgyi emlékek alapján nagyrészt rekonstruálható az intézetben folyó mindennapi élet. Képet kaphatunk például az órák lefolyásáról, a szabadidő eltöltéséről, vagy épp a kötelező viseletről, egyenruhákról is.

A Soproni Múzeum és a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tisztelettel meghívja Önt
Németh Ildikó – Závodi Szilvia:
A SOPRONI TISZTI LEÁNYNEVELŐ INTÉZET TÖRTÉNETE, 1850-1945
című kötetének bemutatójára.
A szerzőkkel Dr. Sallay Gergely történész-muzeológus beszélget.
A kötet a rendezvényen megvásárolható.

Időpont: 2019. november 28. csütörtök 16.30 óra
Helyszín: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium Díszterem Sopron, Széchenyi tér 11., harmadik emelet. A helyszínen lift igénybe vehető.