A Pék-ház fejlesztése

A Pék-ház fejlesztése

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016. május 9-én kiadott TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívása alapján a Soproni Múzeum, mint Kedvezményezett 2019. június 20-án támogatási kérelmet nyújtott be, mely alapján Támogató a

Pékmúzeum foglalkoztató helyiségének infrastrukturális fejlesztése


című TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00302 azonosítószámú támogatási kérelmét elbírálta és támogatásra alkalmasnak minősítette.

A szerződött támogatás összege: 10.500.000 Ft, mely 100 % támogatást nyújt a projekt megvalósításához, melynek tervezett befejezési dátuma: 2020. június 30.

A Pék-ház a Soproni Múzeum egyik kedvelt, ám elhanyagoltsága, korszerűtlensége miatt az utóbbi években egyre gyérebben látogatott kiállítása. A központi helyen elhelyezkedő épület állaga és elavultsága miatt nem vet jó fényt a városra. Tematikája egyedülállónak mondható Közép-Európában, hiszen nem egy általános néprajzi kiállításról van szó, hanem kifejezetten a pék szakmát mutatja be, valamint egy városi pékmester és gazdapolgár életmódját, mindezt komplex, habár mára elavultnak mondható, hagyományos kiállítástechnikai módszerekkel. Ezt a hagyományos kiállítást szeretnénk úgy bemutatni a fiataloknak, hogy közben megőrizzük azt a bájos, házias jelleget, amit a látogatók is mindig kedveltek. Az újonnan induló program és a hozzá kapcsolódó füzet reményeink szerint egy hosszabb távú programsorozat (workshopok, családi napok, jeles napok) alapja lehet.

A projekt célja: a program megvalósításához szükséges foglalkoztató tér felújítása, mellékhelyiség kialakítása, fűtés biztosítása. A kiállítás és a Pék-ház infrastrukturális felújítása egy jövőbeli pályázat tárgya lehet, jelenleg a foglalkoztató-tér kialakítását szeretnénk egy hosszabb távon is működtethető, gyermekek és fiatalok múzeumpedagógiai foglalkoztatására irányuló program megvalósításához.