Hölgyek a kispadon?

Hölgyek a kispadon?

Hölgyek a kispadon. Vagy mégsem? Mindenki eldöntheti maga. Járjuk végig a múzeum kiállító termeit és fedezzük fel együtt a soproni származású vagy Sopronhoz kapcsolódó nők történeteit. Néhányuknál csak elképzelni tudjuk, hogy mit gondoltak a világról vagy milyen hatásuk volt adott esetben a hozzájuk közel álló férfiakra, máskor viszont ők maguk vagy tárgyaik mesélnek nekünk. Ne merüljenek feledésbe az ő történeteik sem. Nőnap nem csak nőknek!

A Soproni Múzeum kiállítótermeiben megjelenő hölgyeket válogatott egy csokorba Takács-Iváncsics Zsuzsanna múzeumpedagógus, a vasárnapi program házigazdája. A rabszolgától a királynékig, a római kortól a 19. századig idézzük fel a hölgyek történeteit. Vannak olyan nők, akik névtelenek maradtak, vannak akiknek nevét megőrizte az utókor. Befolyásuk, gondolkodásmódjuk, az élethez és családjukhoz való hozzáállásuk azonban tanította a következő generációkat és utat is mutatott nekik.

Szó lesz arról, vajon ki lehetett Scarbantilla, aki a nevét Sopron római kori nevéről kapta. Köztudott, hogy a 17. század során királyt és királynékat is koronáztak Sopronban, felidézzük a koronázáshoz kapcsolódó kevésbé ismert részleteket is. Megtudhatják a látogatók többek között azt is, hogy milyen hosszú volt a királyné uszálya… Megelevenedik Dukai Takách Judit és Berzsenyi Dániel kora, akikről bizonyára mindenki hallott már a tanulmányai során, de a soproniak számára nemcsak emiatt lehet érdekes a hölgyek személye. Lehetőségünk lesz Liebhar(d)t Lujza soproni születésű operaénekesnő és Elssler Fanny táncosnő személyes tárgyait is megtekinteni a vitrinekben. Megannyi női sors bontakozik ki a kiállítás termeinek tárgyi anyaga közül. A híres polgármester feleségéé, az operaénekesnőé, a táncosnőé és Storno Ferenc feleségéé.  Mindez a múzeum kiállító termeiben, szervesen kapcsolódva a korhoz és a város történetéhez.

Hölgyek a kispadon?
Takács-Iváncsics Zsuzsanna múzeumpedagógus nőnapi rendhagyó tárlatvezetése a Soproni Múzeumban
Időpont: 2020. március 8., vasárnap, 11.00 órától
Helyszín: Fabricius-ház, Sopron Fő tér 6.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges. Találkozó a Fabricius Galériában.
Részvételi díj: 700,- Ft (teljes árú), 350,- Ft (kedvezményes)
Pedagógus igazolvánnyal ingyenes.

Illusztráció: Liebhar(d)t Lujza, Soproni Múzeum