Főhajtás az elődök előtt

Főhajtás az elődök előtt

Koszorúzással és főhajtással emlékeztünk meg a Soproni Múzeum egykori vezetőiről, Csatkai Endréről és Környei Attiláról március 12-én, haláluk évfordulóján. Csatkai Endre nem csupán felújította az intézmény épületét és tárgyakat őrzött meg a jövő számára, megteremtett egy olyan szellemiséget is, amelynek hatását mindmáig lehet érezni Sopronban – hangzott el a megemlékezésen.

Csatkai Endre, Kossuth-díjas múzeumigazgatónak, a művészettörténeti tudományok kandidátusának életműve, a rengeteg érdeme miatt emlékezetre méltó és példamutató – emelte ki Csiszár Szabolcs alpolgármester, aki Sopron önkormányzata nevében mondott beszédet a megemlékezésen.  A háborús sebeket viselő múzeumot nem csak tudományos központtá, hanem egy közművelődési intézménnyé is fejlesztette – emelte ki az alpolgármester. – Munkássága tehát az intézmény újjáélesztése tekintetében elévülhetetlen. A Soproni Szemle feltámasztásában is rendkívüli érdemei voltak: látva a folyóirat anyagi nehézségeit, egy évig lemondott tiszteletdíjáról és szerkesztői honoráriumát sem vette fel. Önzetlensége és a város iránt érzett olthatatlan szeretete minden soproni polgár számára nagyon jó példa. Kiváló követője és utódja volt Csatkai Endrének Környei Attila. Ő, mint a soproni és a nagycenki múzeumot is vezető igazgató történészi mesterségének meghatározó alakja volt.

A megemlékezés során Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója elmondta: Csatkai Endre nem csupán felújította az intézmény épületét és tárgyakat őrzött meg a jövő számára – megteremtett egy olyan szellemiséget is, amelynek hatását mindmáig lehet érezni Sopronban. – Csatkai Endrének volt egy olyan tanítványi köre, akik az ő gondolatait átvették és továbbvitték – világított rá a múzeumigazgató. – Rengeteg időt áldozott arra, hogy ezt a társaságot létrehozza. Ezzel, ha nem is ő tette le Sopron szellemi életének alapjait, de nagyon-nagyon körülbástyázta és megerősítette azokat. Ezt az örökséget jó lenne továbbvinni. Sajnos a mai világ nem abba az irányba megy, hogy mi is fel tudjuk használni az időnket ilyen módon ezekre a dolgokra, de nagyon szeretnénk – fejtette ki.

A rendezvény végén Dr. Tóth Imre és Csiszár Szabolcs megkoszorúzták Csatkai Endre emléktábláját.


Fotó: Sopron Média