Mesterségünk címere: múzeum

Mesterségünk címere: múzeum

Bár a Soproni Múzeum március 16. óta nem fogad látogatókat, a múzeumi munka nem áll le – kollégáink továbbra is teljes erővel dolgoznak, az ő munkájukba szeretnénk bepillantást adni csütörtökönként közzétett bejegyzéseinkkel. Mi az a múzeum, ki az a muzeológus, mit csinál a régész, a történész, a művészettörténész, a néprajzkutató, a könyvtáros, a fotó-adattáros, a restaurátor, a kommunikációs munkatárs, a múzeumpedagógus?

Mi az a múzeum? A múzeum szó görög eredetű és azt jelenti „múzsák kertje”. A múzsák a görög mitológiában a művészetek istennői voltak. Museionnak pedig a nekik szentelt ligeteket nevezték. Ma már nem ligetben van a múzsák kertje, hanem olyan épületekben, ahol a tudást és az ismereteket, a hozzájuk kötődő tárgyakkal együtt gyűjtik és vizsgálják. Persze attól még nem lesz múzeum egy hely, ha régi tárgyak vannak benne. Minden ilyen intézménynek kötelező ellátni bizonyos feladatokat, hogy múzeumként működhessen. Ezek a feladatok a következőek: gyűjtés, restaurálás, megőrzés, feldolgozás és bemutatás. Azokat az intézményeket, amelyek csak bemutatják anyagukat, és a fent említett tevékenységeket nem folytatják, nem múzeumnak, hanem kiállítóhelynek nevezzük.

Forrás: A pincétől a padlásig a múzeumban. Felfedezőúton a Soproni Múzeumban Pindurral. Szerk.: Kiss Melinda – Kuslics Katalin – Takács-Iváncsics Zsuzsanna. Sopron, 2011. 2.
#Múzeumozzaszobádból #Maradjotthon #MuseumsAndChill