Mit csinál a muzeológus?

Mit csinál a muzeológus?

Folytatódik a Mesterségünk címere: múzeum címmel indított új sorozatunk, mely a múzeum munkájába nyújt bepillantást. Múlt héten a múzeum szó volt terítéken, most a muzeológus következik. Hetente jelentkező írásainkban szó lesz majd arról, mit csinál a művészettörténész, néprajzkutató, vagy például a múzeumpedagógus.

Ki az a muzeológus?
A muzeológus az, aki ellátja a gyűjtés, feldolgozás, megőrzés és bemutatás feladatait. A konzerválást restaurátorok végzik. A műtárgyak nyilvántartásához, raktározásához gyűjteménykezelőket is alkalmazhatnak a múzeumok. A muzeológus szó azonban csak összefoglaló elnevezés, mert amilyen sokfélék a múzeumok, ugyanolyan sokféle muzeológus dolgozik bennük: történész, néprajzkutató, művészettörténész… stb. A muzeológus a hozzá tartozó gyűjtemény legjobb ismerőjévé válik, tudását a rá bízott műtárgyak, dokumentumok feldolgozása által gyarapítja.
Forrás: A pincétől a padlásig a múzeumban. Felfedezőúton a Soproni Múzeumban Pindurral. Szerk.: Kiss Melinda – Kuslics Katalin – Takács-Iváncsics Zsuzsanna. Sopron, 2011. 3. #Múzeumozzaszobádból #Maradjotthon #MuseumsAndChill