#Múzeumok a jövőért

#Múzeumok a jövőért

A Soproni Múzeum is csatlakozott a Múzeumok a jövőért és a fenntarthatóság és a kultúra kapcsolatával foglalkozó Ki Culture közösség felhívásához, és kapcsolódik a ma induló nemzetközi Zöld Hét (Green Week) programhoz. Csatlakozzunk minél többen a fenntarthatóságért folyó küzdelemhez!

A Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeumának egyik legnépszerűbb foglalkozása a Zöld kő, ami egy igazi városi legendának ered a nyomába. A 18. század óta a vándor mesterlegények, utazó kereskedők, ha bizonyítani akarták, hogy jártak Sopronban, tudniuk kellett, hogy hol található a városban egy bizonyos Zöld kő, ami így lassacskán a város szimbólumává – bizonyságjegyévé – vált. Természetes, hogy minket is megihletett a legsopronibb macskakő!

Valójában egy méretében és színében különleges és ritka lazulit ásványkőről van szó, ami a soproni belvárosban az “előkapui átjáróban” volt az utcakövek közé beillesztve. Ma is megvan, a régészeti gyűjteményünk őrzi a Fabricius házban, meg lehet nézni, még a lekoptatott járófelülete is látszik! Néhány éve egy soproni lokálpatrióta elkészítette kékeszöld üvegmásolatát és kikerült egykori feltételezett helyére a Tűztorony tövébe.

Vajon a Zöld követ hány talp koptatta ilyen simára a középkor óta? Vajon meg tudjuk-e óvni a nemcsak a városunkat körülvevő szép erdőket, a környezetünket, de szélesebbre tágítva felelősségünk birodalmát: az ország, az európai kontinens, a Föld klímáját? A talajt, a növényeket, az állatokat, és bennünket, embereket?
Ez az öreg soproni Zöld kő emlékeztessen bennünket a felelősségünkre!

#Múzeumokajövőért #MuseumsGoGreen #Fenntarthatosaghete #Foldnapja

Keresd a követ! 
https://www.sopronmedia.hu/cikkek/ismered-a-soproni-zold-ko-legendajat-tudod-hol-van
Csatlakozz a felhíváshoz! 
https://magyarmuzeumok.hu/cikk/felhivas-kozgyujtemenyekhez-es-maganszemelyekhez-e-heti-akciora?fbclid=IwAR0ntTvf-WX_uZwZ51PvQ9EUPazTJ8ZcZTaN9-3WVBJL8JHoSWIprkFtY7Q

Fotók: Grazsovics Krisztián