Mesterségünk címere: MÚZEUM

Mesterségünk címere: MÚZEUM

Folytatódik új sorozatunk, melyben a múzeum munkájába nyújtunk bepillantást hetente megjelenő rövid bejegyzéseinkben. Ma a történész munkájáról lesz szó.

Mit csinál a történész?
A történész olyan szakember, aki a múlt titkait, rejtélyeit igyekszik feltárni. Érdekli, hogy sok száz évvel ezelőtt milyen körülmények között éltek emberek, mit ettek, mit ittak, milyen ruhákban jártak, mivel foglalkoztak, vagy éppen milyen problémáik voltak. A történész megpróbálja rekonstruálni, hogy a különböző események (háborúk, politikai döntések, járványok, elemi csapások) milyen hatást gyakoroltak a mindennapokra. Ezekre a kérdésekre a választ elsősorban a régi iratok és tárgyak tanulmányozásával kapja meg. A múzeum nagyon sok ilyen, a múltról információt hordozó tárgyat őriz. Ezeket más kollégáival együtt a történész gyűjti, rendszerezi, feldolgozza és bemutatja a látogatóknak, továbbá segítséget nyújt kutatásukhoz. Nagyon izgalmas feladat a műtárgyak gyűjtése, olykor padlásokon vagy pincék titokzatos mélyén kell keresgélni az értékek után. A begyűjtött tárgyak és iratok a múzeumban koruk, anyaguk, méretük alapján kerülnek rendezésre. A helytörténeti gyűjtemény anyagát tárgyak, kéziratok és aprónyomtatványok alkotják. Ezután következik a tárgyak „vallatása”, amikor a történész kikérdezi őket, mi mindent mesélnek egykori használójukról. A múzeumban őrzött tárgyakat a nagyközönség kiállításokon tekintheti meg, de természetesen nem csak a történész, hanem mindenki számára is szabadon kutathatóak, hiszen a múzeumba kerülésükkel közkinccsé váltak.

Forrás: A pincétől a padlásig a múzeumban. Felfedezőúton a Soproni Múzeumban Pindurral. Szerk.: Kiss Melinda – Kuslics Katalin – Takács-Iváncsics Zsuzsanna. Sopron, 2011. 3.