Szegődj hozzánk péklegénynek!

Szegődj hozzánk péklegénynek!

A Soproni Múzeum már az új iskolaévre készül: szeptembertől megnyitjuk a Pékmúzeumban az új foglalkoztató termünket! A múzeum a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül pályázott a Pékmúzeum udvari traktusában található egykori szolgálati lakás átalakítására. Két pályázatunk is nyert, egy infrastrukturális fejlesztési pályázat (TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00302), mely lehetővé tette egy új foglalkoztató tér kialakítását, illetve a „Szegődj hozzánk péklegénynek!” című programunk (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00508).

Az infrastrukturális beruházás keretében megújult az egykori szoba-konyhás lakás valamennyi helyisége: a foglalkoztató térré alakított szoba, a konyha, a hozzá kapcsolt – kollégáink adományaiból összeállított – látványspájz, a mellékhelyiség. Ágoston István pékmester, az Ágoston Pékműhely tulajdonosa saját gyűjteményéből kölcsönzött számunkra hosszú távra olyan pék-eszközöket, amelyeket látogatóink kézbe vehetnek: testközelből megcsodálhatják a nagy szitát, kézbe vehetik a péklapátot. Elkészült egy élmény- és foglalkoztató füzet, amely a Pékmúzeumba betérő látogatót szerepjátékra hívja: egy szolgálatba álló péklegényt vezet végig a múzeumon, a vándorkönyv kitöltésétől a mesterremek elkészítéséig.
Sajnos a koronavírus-járvány következtében elrendelt múzeum bezárások minket is érintettek, a megvalósítás félbe szakadt, mielőtt fogadhattuk volna az iskolás csoportokat és egyéni látogatóinkat az új foglalkoztató térben.

Múzeumpedagógus kollégáink nagyon várják már az új tanévet, hogy végre gyermekzsivajjal telhessen meg a Pék-ház. Az új foglalkoztató- és közösségi térben a későbbiekben egyéni látogatókat, felnőtt csoportokat is szeretnénk fogadni, sőt, távlati terveink között szerepel az Ágoston Pékműhellyel való együttműködésben workshopok szervezése is.