Hercegnő az önkéntes karanténban

Üres az Eggenberg-ház földszintje, a Macskakő Gyermekmúzeum otthona – őszintén reméljük, hogy már nem sokáig! Állt már üresen az Eggenberg-ház régen is, járvány idején. 1679 júniusában a pusztító pestis járvány Sopront is utolérte, és az óvintézkedések ellenére is nagyon sok haláleset történt. A régi városi krónikákból megtudhatjuk, hogy Eggenberg hercegné miként menekült a városból ebben a vészterhes időben:

„[…] ebben az évben [1679] az itteni Margaréta-napi piacot, a Rába körül lopakodó és ismét betörő pestisjárvány miatt, a Pócsi kapu előtt tartották meg. Itt szoktak ugyanis kimenni az emberek a városból és más fertőzöttek behajtani Magyarországról. […] Mialatt az emberek egymással keveredtek, sokan ilyen módon fertőződtek meg. És nyolc nappal a megtartott piac után néhányan meghaltak. De nem akarták elismerni, hogy ez egy ilyen betegség. Hanem a tapasztalat mutatta meg, hogy az egyik a másikat, aki betegen feküdt, meglátogatta és ezáltal lett ő is beteg, és mindjárt meg is halt. Lám a pestis itt is megjelent. Mivel legelőször a Kancellári házba és a kórházba tört be és azután rohant tovább, s majdnem minden házon áthatolt, hogy – kezdetben – már semmilyen eszköz sem segített.
Ezért nagy félelem támadt az emberek között és a menekülésben látták szabadulásukat. A városból biztonságos helyre, a Tó melletti Rusztra települt a legnagyságosabb asszony, Eggenberg hercegné, udvari papjával és egész hercegi udvartartásával, hogy megőrizze életét.„
Forrás: https://harsjozsef.hu/…/2010_Szemelvenyek_Karl_Schuster_fel…