Mesterségünk címere: MÚZEUM

Mesterségünk címere: MÚZEUM


A sorozatunk mai posztja a néprajzkutató munkájáról szól.
📍Mit csinál a néprajzkutató?
A néprajz a különböző népcsoportok életmódjával, szokásaival, művészetével foglalkozik. A néprajzkutató egyik fontos feladata az íratlan, szájhagyományos műveltség kutatása. Ide tartoznak a népszokások, népmesék, népzene, népviselet és a népi élet hagyományai.

A mindennapi élet részei a különböző használati tárgyak és az iratok is. A néprajzkutató, csakúgy mint a többi muzeológus ezeket a tárgyakat ajándékozás, vásárlás és gyűjtés útján szerezheti meg a múzeum számára. A gyűjtés a legfontosabb mind közül. Ilyenkor személyesen keresi fel a néprajzos az adott vidék lakosait. Beszélget az idősebb emberekkel a múltjukról és a szokásaikról. Közben hangfelvételt készít és a hallottak alapján leírja a tapasztalatait. Összegyűjti a régebbi népi eszközöket, tárgyakat, céhes emlékeket, hogy azokat a múzeum megőrizze és a kiállításokon bemutathatók legyenek. A gyűjteményekben gazdálkodási eszközöket (szerszámok), a lakáskultúra tárgyait (bútorok, használati tárgyak), a táplálkozás tárgyait (konyhai és egyéb edények, eszközök) valamint a népviselet emlékeit találjuk. A néprajzkutatót tehát minden érdekli, ami a vizsgált népcsoport hagyománykincséhez, művészetéhez tartozik. A múzeumban összegyűjtött anyag megőrzése mellett a néprajzos muzeológus feladata a gyűjtemény feldolgozása és értékelése. A néprajzkutató felelős azért is, hogy mindezen ismeretek ne vesszenek el a későbbi korok számára.
Forrás: A pincétől a padlásig a múzeumban. Felfedezőúton a Soproni Múzeumban Pindurral. Szerk.: Kiss Melinda – Kuslics Katalin – Takács-Iváncsics Zsuzsanna. Sopron, 2011. 10.