Pünkösd az öröm és az életigenlés ünnepe

Pünkösd az öröm és az életigenlés ünnepe

A Soproni Múzeum pünkösdi üzenetét a Macskakő Gyermekmúzeum udvarában rejtettük el. Kanyarodjanak be hozzánk, nézzenek be az ablakon!

A húsvétot követő ötvenedik napon kezdődő pünkösd, az egyház harmadik legnagyobb ünnepe, melyhez sok népszokás is kötődik. Ilyen volt a zöld ágazás, a természet megújulásának jelképe, amikor is bodzával, pünkösdi rózsával, zöld ágakkal díszítették a házakat, kerítéseket, istállókat. Általában a gonosz szellemek elűzésére, vagy egyszerűen csak az ünnep jelzésére. Valahol a templomba nyírfa ágakat vittek. A lányok az ablakokba virágkoszorút kötöttek, akár versenyezve is, ki lesz az első, kora reggel. A fiuk aztán az udvarolni kívánt leány ablakából elcsenték, és helyette pünkösdi rózsát tettek.
Az ünnephez számos szépség és egészség varázslat is kötődik, a hajnali fürdés, és a harmatban való mosakodás, a fürdővízbe tett rózsaszirmok is erre szolgáltak.Pünkösd az egyház születésének az ünnepe, neve a görög pentekosztész, ötvenedik szóból származik. A keresztény szokások az idők során aztán összeolvadtak a népszokásokkal.