Online Múzeumok Éjszakája

Idén is lesz Múzeumok Éjszakája, csak egy kicsit másképp! Aki azt gondolta, hogy a világjárvány útjába állhat a múzeumok legnépszerűbb programjának, az kellemesen csalódhat: ha nem is úgy, mint máskor, de lesz Múzeumok Éjszakája 2020-ban is. Mégpedig online formában! A Soproni Múzeum különleges kisfilmekkel és online nyomozó játékkal várja a látogatóit.

Ismert soproni intézményvezetőket szólítottunk meg az elmúlt hetekben. Kíváncsiak voltunk, hogy a múzeum terei közül melyikhez kötődnek. Milyen személyes élményeik vannak, milyen gondolatokat indít el bennük egy-egy kiállítás vagy műtárgy. Nagy örömükre pillanatok alatt szinte valamennyi kiállítóhely “gazdára talált”, nem kellett győzködni az elfoglalt szakembereket, sőt néhány különleges kötődésre is fény derült. Végül kilenc múzeumi helyszínen, kilenc lokálpatrióta igazgató rendhagyó kiállításvezetését rögzítette a SopronTV profi csapata. A kisfilmeket a Múzeumok Éjszakája hetén mától tesszük közzé, így naponta követhetik az új és újabb helyszínen felvett rendhagyó bemutatókat. Elsőként fogadják szeretettel Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárjának gondolatait a Fabricius-ház Polgárlakások kiállításában.

A Múzeumok Éjszakáján különleges interaktív nyomozó játékkal is készülünk. A Rejtély a Tűztorony árnyékában című játékban az érdeklődők egy erre az alkalomra készített blogon keresztül vehetnek részt egy 19. századi rejtély megoldásában, miközben megismerkedhetnek a múzeum és a város rejtett értékeivel is. Az Ars Historica Társulat amatőr színészeinek közreműködésével videós segítséget kapnak a játékban résztvevők, hogy újabb nyomokra bukkanhassanak.

S bár a hagyományos értelemben vett múzeumi túrákat idén nem tudják bejárni a múzeumbarátok, bízunk benne, hogy a virtuális térben is izgalmasak leszünk. Nem hagyunk senkit múzeumi élmény nélkül, akár az otthoni kanapéjukról, a világ bármely pontján csatlakozhatnak a Soproni Múzeum programjaihoz.