Domnánics pékmester öröksége

Domnánics pékmester öröksége

Aki ellátogatott szombaton a Pékmúzeumba, a soproni Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitó programjára, az nem csupán egy receptgyűjteménnyel lett gazdagabb.  Kecskés Katalin, a Mesterségek Utcája poncichter ételekről szóló workshop házigazdája, a szépen terített asztalon szakértő módon gyúrta, alakította a babos pogácsa és a túrós táska tésztáját. Minden fortélyt megosztott a hallgatósággal: mi minden készült nagyanyáink korában babból, krumpliból, kerékrépából, gesztenyéből, mit és mivel főztek-sütöttek, ha nem volt elég zsír, vagy hús, hogyan spóroltak régen Sopron környékén… Kultúrtörténeti érdekességekkel lettünk gazdagabbak, megismertük, hogy a különböző tájegységeken milyen hasonló ételeket kínáltak. 

Katalin nem csak az ételkészítés fortélyairól beszélt, de a személyes történeteit is megosztotta velünk. Miközben mesélt, megelevenedett előttünk nagypapája, aki a pékházban volt inas s később önálló üzletet nyitott a Rákóczi utcában. Katalin régi álma volt, hogy a papa kedvenc péksüteményét, a kapros-túrós táskát ezen a ma már múzeumi helyszínen készíthesse el. Isteni lett a helyben készített sütemény! A frissen sült babos pogácsa és a diós, mákos és fahéjas kalács is ott illatozott mellette. 

Ajándéknak éreztük, hogy Kis Tamásné Sever Mária, Sever Mihály pékmester, az egykori pékház tulajdonosának unokája nem csak múlt-idézni jött el a programra és a nagypapa házát megnézni, de kíváncsi volt arra is, mi van most a múzeumban. A Bécsi utcai pékház udvarán ferdén besütött a langyos őszi nap, a diófa alatt megterített kóstoló közben beszélgethetett és receptet cserélhetett mindenki, s közben azt érezhettük: a pékmesterek örökségét sikerült jó helyre menteni!

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020.
MESTERSÉGEK UTCÁJA: hogyan készül a kuglóf és kalácssütő?
2020. október 10., szombat 15 óra
Soproni Múzeum, Pékmúzeum, Bécsi utca 5.