
Receptek a Mesterségek utcájából
Második alkalommal invitáltuk a résztvevőket a Mesterségek Utcájába a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében. Pékmúzeum házigazdái Egresits Anita múzeumpedagógus és Kecskés Katalin voltak. Egymás tudását kiegészítve, saját szakterületük szerint avatták be a résztvevőket a kuglóf- és kalácssütés szakmai fogásaiba. A munka jutalmaként a kétórás workshop alatt készült márványos kuglófot és a laktató őrségi tökmagos kalácsot a foglalkozás végén mind megettük. A különleges sütemények receptjeit Katalin meg is osztotta velünk:
ŐRSÉGI KALÁCS
1 kg liszt
7-8 dl langyos tej
2 ek kanál cukor
3-4 ek olaj
1 élesztő
csipet só
1 késhegynyi sütőpor
Töltelék:
20 dkg őrölt vagy apróra tört tökmag
15 dkg cukor
1 cs vaníiliás cukor
1 dl tökmagolaj
felvert tojás a tészta megkenéséhez
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele 1 kanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor az élesztő felfutott bedagasztjuk a liszttel és 1 kanál cukorral, sütőporral. Amikor tészta szép sima akkor apránként hozzáadjuk az olajat, és azt is jól beledolgozzuk. 30 percet meleg helyen kelesztjük.
Amikor a tészta a duplájára kelt, 2 fele vesszük és kinyújtjuk . A tökmagot összekeverjük a cukorral és a vaníliával. A kinyújtott tésztát megkenjük a tökmagolajjal (egy 5 centis részt hagyjunk ki a tészta szélén, hogy amikor összetekerjük, akkor összeragadjon a tészta) és megszórjuk a cukros tökmag felével. A tészta másik felét is betöltjük.
Sütőpapíros vagy kikent tepsibe, formába tesszük és 10 percet még hagyjuk kelni. Lekenjük a tetejét a felvert tojással és 180 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük.
MÁRVÁNYOS KUGLÓF
4 tojás szétválasztva
20 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 sütőpor
25 dkg liszt
1 csomag vanília
1 citrom héja
mazsola (aki szereti)
2 ek cukrozatlan kakaópor
vaj( margarin) a forma kikenéséhez és liszt vagy zsemlemorzsa
A tojásfehérjét kemény habbá verjük 2 kanál cukorral. A többi hozzávalót pedig a kakaó kivételével összekeverjük. 2 kanál tojáshabbal fellazítjuk a sárga tésztát majd a maradék habot már nagyon óvatosan keverjük a tésztához. Kikent és kimorzsázott formába öntjük a tészta 3/4-ét. A maradék tésztába keverjük a kakaót és a sárga tésztára öntjük. Hústűvel, hurkapálcával belekeverünk a tésztába, hogy szép márványos legyen. 180 fokon 40-45 percig sütjük. Érdemes tűpróbát is végezni.
Ha jól dolgoztunk, a kuglóf szépen kijön a formából amikor kihűt. Aki szeretné ilyenkor még csoki (vagy más) mázzal, glazúrral bevonhatja, tortadarával tört magvakkal lehet díszíteni.