Elindult a Múzeumnegyed projekt!

Elindult a Múzeumnegyed projekt!

A mai napon ünnepélyes keretek között letették a soproni Múzeumnegyed alapkövét a Fő téren. Három Fő téri épület, a Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornokház összekapcsolásával egy komplex múzeumi egység alakul ki a Soproni Múzeumban. A 3,2 milliárd forintos beruházás átadása 2022. nyarára várható.

A fejlesztés megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és bejárható három Fő téri épület továbbra is önálló karakterű marad, azonban a három épületből a belső terek faláttörésekkel történő összekapcsolásával, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum válik. A fejlesztés tartalmazza a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését; a Fabricius-ház utcai, – és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lesz.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában valósul meg a soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és a Romkert turisztikai célú fejlesztése.

Fotó: Bolodár Zoltán, Soproni Múzeum