Újabb Családi legendárium

Ahogy annyi minden mostanában, a Múzeumok Őszi Fesztiválja is rendhagyó módon ért véget idén a Soproni Múzeumban. A Családi legendárium irodalmi pályázat díjkiosztó ünnepe lett volna a rendezvény zárása a Macskakő Gyermekmúzeumban, de az országos intézkedések miatt csak szűk körben ünnepelhettünk.

Negyedik éve hagyomány az irodalmi pályázat a Soproni Múzeumban. Idén már tavasszal közzé tettük a felhívást, és számos színvonalas, izgalmas és megható történetet kaptunk, amelyeket Juhászné Sebestyén Andrea, a Széchenyi István Gimnázium irodalom tanárnője bírált el. Az értékelés nem csak a pályázóknak izgalmas, de fontos üzenet a leendő pályázóknak is:

Különdíjat kaptak idén a következő alkotók:

Jákli Zsófia, Széchenyi István Gimnázium 11.b
Parrag Liliána, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium 9. b
Hatos Márk, Petőfi Sándor Általános Iskola 7.b
Beck Olivér, Széchenyi István Gimnázium 7. b

Hatos Márk évről évre küld alkotást. Most is dédpapája visszaemlékezéseiből merített. Idén az ükszülők viszontagságai elevenednek meg igényesen összeállított ppt-jében, 1921 nevezetes évéről.
Parrag Liliána is visszatérő pályázónk. Idei írásának címe: Amazonok földjén. Családjának nőalakjai inspirálják, az ő bölcsességüket, küzdelmes életüket veti papírra, idén a dédmamája sorsába enged bepillantani.
Jákli Zsófia a határok nélküli szerelemről írt, nagypapájának egyik történetében Rozika szerelme teljesedik be, ível át országhatárokat.
Beck Olivér írásában egy eldugult kémény okoz bonyodalmat és csaknem tragédiát a második világháború végén.

Juhászné Sebestyén Andrea záró üzenete a (leendő) alkotókhoz (is):
„Képzeljétek csak el, 50-60 év múlva talán ti meséltek az unokáitoknak egy furcsa évről, amikor mindenki maszkban járt, és kijárási tilalom volt. Amikor minden másképp zajlott, mint ahogy megszoktuk. Igazán érdekes, nem? Azt javaslom, készítsetek jegyzeteket, írjatok naplót, mert egyszer még érdekes lehet! Jól jöhet, amikor a múltról meséltek!”

Az országos intézkedések miatt a tervezett ünnepélyes díjkiosztó is korlátozódott. A zsűri által videóra vett meleg szívű szakértő értékelést itt tesszük közzé. Különdíjasaink az oklevelek mellett könyvutalványokat is kaptak, amellyel a közelben levő Cédrus könyvkereskedésben vásárolhatnak.
Köszönjük a pályázóknak, és a nagyszüleiknek, hogy ezeket a családi legendákat megosztották velünk!