Ajándékozás a múzeumból

Ajándékozás a múzeumból

Közeledik a karácsony, és vele együtt az ilyenkor szokásos örök kérdés: mit ajándékozzunk szeretteinknek? Ki ne örülne például egy gyönyörű pávatoll-legyezőnek? Esetleg díszes tálnak? Szervírozóállványnak? Vagy mégsem? Íme, néhány ötlet, egy 130 éves illemtankönyvből….

„Újévkor, karácsonykor vagy húsvétkor a ház jóbarátai, rokonok s rendesen azon férfiak is, kik a házat sűrűn látogatják, ajándékokat szoktak küldeni… a legcsekélyebb ajándék is hálát idéz elő, ha jól van megválasztva, s ha meglátszik rajta, hogy nemcsak le akartunk azzal kötelezni, de arra igyekeztünk, hogy az illetőnek ízlését ellesve, valódi örömet okozzunk neki. Berendezett házzal bíró egyéneknek legjobb, ha oly tárgyat adunk, mely bútorzatuk, vagy háztartásuk kiegészítésére alkalmas. Adhatunk jardiniéret [virágkaspót] virággal, szép virágtartót, legyezőt, cassettet [díszdobozt] vagy díszes tálat bonsbonokkal, étagéret [szervírozóállványt], szivar- és hamutartót stb. stb. Mellőzendők az olyan fényűzési tárgyak, melyek hasznavehetetlenek, kivéve, ha azok valódi műbecscsel bírnak. Rokonoknak, főképp fiatalabbaknak, továbbá bizalmas barátok és barátnőknek adhatunk elegáns toilette-tárgyakat vagy szép ékszert is. Azonban mindig tanácsos, ha erre nézve titokban megtudakoljuk, hogy az illetőnek mire volna kedve vagy szüksége. Egy barátnőm karácsonykor egyszer három perzsa shawlt [kendőt] kapott, pedig már volt neki kettő. Képzelhetni bosszúságát.”
Forrás: Wohl Janka (Egy nagyvilági hölgy) Illem. A jó társaság szabályai. 1891

Ha karácsonyi ajándékot keres valakinek, aki rajong a lakberendezésért, szereti szép tárgyakkal körbevenni magát otthonában, kedveli a limitált darabokat, akkor ajánljuk figyelmébe a Lenck-villa múzeumshopját. A kiállítótér sajnos nem látogatható, de a múzeumshop a hét minden napján 10-18-ig várja az ajándékot keresőket.

Lenck-villa múzeumshop
Sopron, Deák tér 1.
(bejárat a Deák tér 1. vagy a Csatkai u. 9. felől)