Családi Legendárium 2020. – Trianon a családom történetében

Családi Legendárium 2020. – Trianon a családom történetében

„A Családi Legendárium pályázat évek óta apropót nyújt arra, hogy a gyerekek és nagyszüleik között párbeszéd alakuljon ki, hogy a fiatalok egy-egy villanásnyi időre betekintést nyerjenek a családjuk múltjába. Nagyon fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, hisz mindannyian jöttünk valahonnan, száz meg száz apró gyökérrel kapcsolódunk a múlthoz.
Hiszek abban, hogy családunk múltjának megismerésével, akár a mindennapokat megörökítő történetekkel is gazdagabbak leszünk, családunk megismerése saját magunk megismeréséhez is hozzásegít.”-írja Juhászné Sebestyén Andrea, az irodalmi pályázatunk szakmai zsűrijeként.

Egyik különdíjasunktól Hatos Márktól, a Petőfi Sándor Általános Iskola 7.b osztályosától a Trianon a családom történetében című alkotás érkezett.

„Márk nagyon hatásos prezentációt küldött arról, hogy a trianoni békediktátum hogyan változtatta meg a családja sorsát, mennyi szenvedést jelentett nekik. Egészen megható az a tisztelet és megbecsülés, ahogy relikviaként őrzik a dédapa emlékiratait, és az az elszántság is, amivel a dédapa megörökítette az utókornak az életük eseményeit. Márk már tavaly is a dédapa hagyatékából merített ihletet, több tucat relikviát őriz a nagymamája, egészen kivételes kordokumentumokat, amelyeket jeles napokon fellapoz és nagy becsben tart a család.
A trianoni békediktátum 100. évfordulóján igazán érdekes olvasni ezt a nagyon személyes, mégis sokak életét modellező történetet. Hisz emberek ezreit telepítették ki otthonaikból, sok család szenvedte meg ezt az időszakot.”- értékeli a zsűri Márk összeállítását.

PPT letöltése: DOKUMENTUM