Az ágfalviak őrzik a hagyományokat

Az ágfalviak őrzik a hagyományokat

Itt az idő, hogy még utoljára a farsangi mulatozásról, evés-ivásról szót ejtsünk – harangozta be mai posztját a Macskakő Gyermekmúzeum Farsangi kalendáriuma.

A népmesék végén gyakran olvashatunk a három napig tartó dínom-dánomról. Bizony, megadták a módját a régiek! A legtöbb lakodalmat farsang utolsó napjaiban tartották. A „kövér csütörtök” sonka- és kocsonyafőző, meg száraztésztasütő nap volt – igazi kuriózum manapság az otthon készített száraztészta, de Sopronban van, aki még műveli ezt.
A szombat estétől húshagyókedd éjfélig tartó időszakot nevezték „farsang farkának”: lakomázással, mókával, alakoskodással, zajos ál-lakodalommal, tréfás temetéssel, amely a falu bűneinek eltemetése és a tél „elhantolása” is volt. Hamvazószerdán vagy más néven „böjtfakadón” kezdődött a húsvétig tartó testet-lelket visszafogó időszak. No de a rákövetkező nap neve a „zabáló”-, „torkos”- vagy „dobzódó”csütörtök: egy napra felfüggesztették az épphogy csak elkezdődő böjtöt, hogy a farsangi maradék elfogyjon.

Ágfalván több száz éve „Faschingolnak”, vagyis hamvazószerdán eltemetik a telet. Idén sajnos nincs erre lehetőség, viszont ezzel a videóval mi is ott érezhetjük magunkat az ezt megelőző évek mulatságának közepében:
http://www.drlanczendorferzsuzsanna.hu/farsangtemetes…

„Szokás szerint (…) maskarába öltözik a falu apraja-nagyja, sőt a szomszédos burgenlandi településekről érkező vendégek is. (…) A vidám társaság körbejárja a községet. A megállóhelyeken, köztük a Tájháznál és az Egyesületek Házánál, no meg a lányos házaknálfánkkal, kuglóffal, forralt borral, teával és egyéb finomságokkal vendégelik meg a jókedvű társaságot. A süteményeket az ágfalvi asszonyok készítik, és a különlegességekkel megvendégelik a téltemetés valamennyi résztvevőjét. A menet élén négy fiú viszi vállán a koporsót, „benne a téllel”. A menetben vonul a bolondos lakodalmas két főszereplője, a menyasszony és a vőlegény, a hagyomány szerint mindkét figurát fiúk alakítják. (…) Őket kíséri a pap, majd a láncon vezetett medvének öltözött legény. Végül a vidám maskarába öltözött násznép. A tréfás esküvői szertartást a helyi fúvószenekar muzsikája kíséri. A hagyomány szerint a mulatság végén a telet is elűzik. Több határ menti magyar és burgenlandi községben élt egykor ez a tradíció. 1917-ben, majd a ’20-as és a ’30-as években készült fényképek őrzik az egykori vidám események emlékét a Tájházban.”
(Plöchl Ilona NNÖ: Ágfalvi Krónika 2021. január-februári száma)

Csoltói József jóvoltából, – aki gondos gazdaként a hagyományt is ápolja, a közösség életét is szervezi-, meg is osztjuk ezeket a felvételeket! Kívánjuk, hogy még sokáig tehesse erőben, egészségben!