Beporzók Napja 2021.

A Lenck-villa kertjében egy kényelmes ötcsillagos rovarhotelt állítottunk fel önzetlen soproniak felajánlása révén. A képsorozattal kedvet szeretnénk csinálni a hasznos és szép „hálószobák” és költőhelyek készítéséhez. A rovarhotelünk az első lépés a kert élőlényeinek védelme felé, hiszen a Lenck-villa kertje 1999-től védendő természeti érték és az itt élő növény- és állatvilágot szeretnénk továbbra is óvni.

Magyarországon 2018 óta ünnepeljük a Beporzók napját március 10-én. Valójában a beporzókat, azokat az állatokat, amelyek nélkül kisebb lenne a terített asztal, kevesebb lenne a termesztett növényi termés:

https://magyarmuzeumok.hu/cikk/muzeumok-a-beporzokert-2021-ben-is?fbclid=IwAR0S3gi_5lT6CaQjDQIdBLSZRSnOKh59ktL3_9YIOQVVKR7pxkiDKMjmVto

Miért fontos ez a hotel az állatoknak? Azért, hogy szállást nyújtson azoknak a rovaroknak, akikre a kertnek is szüksége van, hogy itt táplálékot találjanak és szaporodhassanak.

  • Otthon: Általánosan elmondható, hogy az emberi tevékenység folyamatosan szorítja vissza a rovarok élettereit. A rovarirtó szerek, a háborítatlan növénytömeg hiánya és a közlekedésből származó por és gázok ellehetetlenítenek számos hasznos rovart. A rovarhotel olyan rovaroknak adhat otthont, amelyek nagyon ritkák, vagy éppen gyakoriak, de más élőlényeknek táplálékul szolgálnak, azért érdemes őket védeni.
  • Ideiglenes szállás: Némely rovar számára a hotel csak átmeneti otthon, csak az időjárás viszontagságai vagy a fény elől húzódnak be.
  • Téli szállás: A rovarok, különösen a katicák és a pillangók, „téli álom” idejüket szívesen töltik a rovarhotelben.
  • Fészek: A rovarhotelben kialakított üregek fészek építésére is kiválóak. A rovarok az adott üreget kibélelik homokkal, agyaggal, vagy mohával, és így rakják le tojásaikat.
  • Étel: A korhadó növényi részekkel táplálkozó rovarok számára a rovarhotel táplálékot is jelent.

Miért fontos ez nekünk, embereknek?

  • Ha szállást nyújtunk a rovarok számára, inkább a rovarhotelt fogják választani a lakásban való megtelepedés helyett.
  • A nagy beépítettség, de még a kertek gondozása, (vadnövényekkel benőtt területek helyett gyep) is azzal jár, hogy a rovarok elvesztik természetes élőhelyeiket, ezt pótolhatja a rovarhotel.
  • A szépen kialakított rovarhotel a kertnek dísze is lehet.
  • A rovarhotel lehetőséget ad az állatok tanulmányozására, mivel itt nagy számban és változatos összetételben jelennek meg (reményeink szerint).

Rovarlakótelepünk elnevezései lehetnének még: rovartanya, bogárhotel, bogártanya, bogárlak, darázsgarázs, méhecskehotel, méhbölcső, lepkeház. A beszédes elnevezésekben szereplő állatokon kívül szállóvendégként várjuk a katicabogarat, a fátyolkát, futrinkákat, fürkészdarazsat, pókot, pinceászkát, zengőlegyet, szentjánosbogarat, százlábút, szúnyogot, szitakötőt, sőt még az imádkozó sáskát is! Titkos vágyunk, hogy a kertben lakó süni is befészkelje magát a földszintre!

Akinek köszönjük a méhek/katicabogarak/nünükék és egyéb leendő múzeumlátogató csodabogarak nevében az önzetlen felajánlásokat: Fanyűvő Sopron Bt., Tujmer Zoltán, Pénzel Péter, Ház-Ép Kft. Sopron, Hubert Parketta Veszprém, Sándor László-Győr, Ruckel József, Lukács László.