Ahogy a régiek készítették

Ahogy a régiek készítették

Mint a drágakövek, úgy sorakoznak a különböző technikával készített húsvéti hímes tojások a Soproni Múzeumban. Gyűjteményünk legszebb darabjaival kívánunk kedvet csinálni a tojás díszítéséhez. A különböző könnyebb-nehezebb technikákat a tojás fotóinak bemutatásánál olvashatják részletesen. Érdemes átböngészni az összes képet, hogy megtudják, melyik minta szólítja meg bennünk a díszítő kedvet.

A múzeumpedagógus csapattal a maratásos technikát elevenítettük fel, ennek is a „gyermek- és környezetbarát” változatát. A maratásos díszítőtechnika a Dunántúlon volt kedvelt. A pirosra festett tojásra mérgező anyagokkal: sósavba, salétromsavba vagy hamulúgba mártott tollal készült régen a minta. Ajánlott helyette ecettel, citromlével próbálkozni. Érdekesség: ha a pirosra festett tojásra citromlével vagy ecettel írunk, amelyek savas kémhatásúak, sárga rajzolatot kapunk, a hamulúggal pedig lilás színt lehetett elérni ugyanazon a felületen.

Próbálják ki! Részleteket a képek mellett találnak! A hímes tojásokhoz természetesen locsolókat is kívánunk, hogy örömöt szerezzünk a munkánk gyümölcseivel!

Maratott, saját készítésű hímes tojás:

Mi is kipróbáljuk!” felkiáltással a színesre festett tojás mintáját maratásos technikával készítettük. Érdemes ceruzával felrajzolni a tojást ketté-, négyfelé osztó köröket vízszintesen, függőlegesen, így sokkal könnyebb a mintát szimmetrikusra elkészíteni. Természetesen lehet csak magában álló virágokkal is díszíteni, akkor nincs szükség az osztó-vonalakra. A fogpiszkáló végét ecetbe mártottuk, ezzel rajzoltuk a mintát. Legyen minél hegyesebb az eszköz! A sav lemarta a festéket, a helyén újra világos lett a felület. Papírzsebkendővel letöröltük a felesleges ecetet, így hamarabb előbukkant a tojás alapszíne. A végén vékonyan bekentük olajjal, hogy szép fényt kapjon a kidíszített tojás.

Viaszolt több színű hímes tojás a gyűjteményünkből:

Nagy gyakorlatot igénylő munka. A többlépcsős folyamat első mozzanata a fehéren maradó felületek leviaszolása. Ezután többször mártják különböző színű festékbe, mindig befedve viasszal azt a részt, amelyen meg akarják őrizni azt a színt. A legvilágosabb festéktől halad a festés menete a legsötétebbig. Ehhez a tojáshoz három festékfürdőre volt szükség: narancssárgára, pirosra és bordóra. A legvégén lekaparják/leolvasztják a viaszt.

Karcolt virágos lúdtojás a múzeumból:

A karcolásos technika nagy ügyességet kíván, hiszen bicskával, vagy hegyes, éles szerszámmal készülnek a virágdíszek, vagy a feliratok a tojás felületére. Főleg a férfiak készítettek ilyet, híresen szép mintákat karcoltak a pásztoremberek.

Berzselt húsvéti tojás a gyűjteményből:

A berzselés nem bonyolult: a petrezselyemlevelet tüll- vagy nylon anyaggal a tojásra kötötték, mielőtt a festékfürdőbe tették. A levél mintája festetlen maradt. Domonkos Ottó gyűjtötte ezt az 1964-ben Horvátzsidányban készített berzselt tyúktojást.

Viaszolt fenyőágas tojás a múzeumból:

Egy speciáliseszközzel: írókával (gicének, kicának, kandénak is hívták különböző tájegységeken) lehet „írni” a tojásra forró méhviasszal. Az íróka egy rézlemezkéből hajlított csövecske, amelyet egy fadarabra kötöztek. A megírt tojást festékfürdőbe merítik, majd a viaszt lekaparják. Az örökzöld fenyőágas minta Jézus feltámadásának szimbóluma.

Karcolt, verses hímes tojás a gyűjteményből:

A karcolt technikával elkészített virágdíszes tojás másik oldalán egy olyan mondás olvasható, amelyhez egy életet érdemes igazítani :„Nincs szebb virág a rózsánál/ Ragyogóbb a napsugárnál/Mégis szebb egy ifju szíve/ Kinek szeplőtelen a jelleme!”

Karcolt írásos lúdtojás a múzeumból:

A tojáson gót betűvel az alábbi vers olvasható szabad fordításban:
„Szerelemben a hűség, mást nem adhatok
Egész életemen át neked megmaradok
Ebben a virágocskában kívánom neked az égnek áldását
Örökkön örökké
Egy felhőcske se mutatkozzék, s minden vihar elcsituljék
Tisztelettel”

Karcolt, gyöngyvirágos tojás:

A gyöngyvirágdíszt karcolással készítették. Gyakorlottság kell hozzá!

Maratott technikával készült tojás:

A maratásos díszítőtechnika a Dunántúlon volt kedvelt. Sósavba, salétromsavba, vagy hamulúgba mártott tollal készült a minta. Ezek a savas vagy lúgos anyagok a festéket részben lemarják, és így a minta az alapnál világosabb színben jelenik meg.


Matricás díszítésű tojás a múzeumból:

Ezen a gazdagon díszített, pirosra festett, kifújt tyúktojáson aranyszínű papírcsík fut körbe, egyik oldalán gyermek Krisztus színes nyomatból kivágott képe, ölében báránykával. Másik oldalán szépen kalligrafált „Alleluja” felirat.

Tussal díszített tojás a gyűjteményünkből:

Ezt a tussal díszített mintástojást id. Schuller László készítette Lövőn. Az 1960-as években általános iskolások járták a falut és gyarapították a hímes tojás gyűjteményt.

 Viaszolt piros szíves tojás:

A viasszal írókázott tojást Plechl Józsefné készítette. Nemeskéren az 1960-as években gyerekek gyűjtötték be a hímes tojásokat a faluban, így kerülhetett a múzeum birtokába.