Kuglófot készítettünk

Kuglófot készítettünk

Süssenek Gugelhupf-ot, azaz kuglófot a Storno-konyhával! Pünkösdre új bejegyzéssel jelentkezett a Storno-konyha, a Soproni Múzeum különleges gasztro oldala, melyben régmúlt idők receptjei kelnek új életre a család hagyatékából való szakácskönyvek alapján.

Storno Miksáné Slama Eleonóra receptes füzetében bukkantunk a Gugelhupf, vagyis kuglóf receptjére, amely a zárójeles megjegyzés szerint egy bizonyos Hauser Tante-tól származik. A kuglóf a biedermeier idején nagyon divatos édesség volt, sőt népszerűsége a 20. század elejéig megmaradt. Eredete azonban ennél régebbre nyúlik vissza és rendkívül bizonytalan.


Jellegzetessége a sütőforma közepén lévő cső, vagyis kémény, ami lehetővé teszi, hogy a tészta kívül belül megfelelően átsüljön. Neve vélhetően a német Gugel szóból ered, amelynek jelentése csuklya. A szó második felét eredeztetik a szintén német élesztő-Hefe, ugrik-hüpfen (utalva a kelesztésre) és főzni-kochen szavakból egyaránt. Az osztrákok és a franciák is a kuglóf őshazájának vallják magukat. Franciaországban az a legenda terjedt el, hogy a Három Királyok Betlehemből jövet átutaztak Elzász vidékén is, ahol a helyiek nagyon szívesen fogadták a Napkeleti Bölcseket. Ők készítették köszönetük jeleként vendéglátóiknak, a turbánjukhoz hasonlatos süteményt. Ausztriában azonban úgy vélik, a kuglóf igazi osztrák édesség, amely csak Marie Antoinette osztrák főhercegnő, későbbi francia királyné révén került Franciaországba. Az biztos, hogy számos elkészítési módja van a 17. századból ismert első kuglóf receptek óta. A Soproni Múzeum gyűjteményeiben már a 18. századból találhatók kuglóf sütőformák.

A Storno-konyha legújabb bejegyzésében megtalálják a receptet és fotókkal illusztrálva, hogyan készítettük el a Gugelhupfot: http://www.stornokonyha.hu/