Június 26-án újra élőben

Június 26-án újra élőben

Csak néhány nap és végre ismét személyesen találkozhatunk a Múzeumok Éjszakáján. A Soproni Múzeum idén négy helyszínnel is csatlakozott az országos programhoz: a Lenck-villa, a Központi Bányászati Múzeum, a Macskakő Gyermekmúzeum és a Tűztorony várja majd június 26-án este hattól egészen éjfélig a látogatókat.

A 19. alkalommal megrendezett eseménysorozatra különösen készülnek a múzeumok, hiszen ez lesz az első olyan országos kulturális rendezvény, ahol újra személyes jelenléttel fogadhatják a látogatókat. A Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják a kapuikat és számos meglepetéssel várják az érdeklődőket.

A múzeum nagy örömére június 26-án végre a Lenck-villa is benépesülhet. A karszalag nélkül is látogatható kert számos meglepetést rejt majd: természeti értékeket felfedező sétára hívják a vendégeket („Varázslatos múzeumkert”), de lesz egy olyan szeglete is a Deák téri parknak, ahol  „Kívánj magadnak, kívánj másnak!” címmel a jókívánságainkat önthetik formába a látogatók. A III. Kórusünnepnek néhány héttel később július 10-én a villa kertje ad majd otthont, ennek beharangozásaként is nyílik szombat este 19.30-kor az „Ének-képek”, a kórusünnep szabadtéri kiállítása.

A Lenck-villa erkélyéről a nyitástól egészen este kilencig, minden kerek órában muzsika csendül fel Dárdai Árpád karnagynak köszönhetően. Ahogy esteledik az épület új arcát is megmutatja, „Fénnyel írt rajzolatok” címmel a Soproni Múzeum gyűjteményéből láthatnak falra vetített fényképválogatást. Este 10-kor és 11 órakor Liptai Réka tűzzsonglőr lép színre, akit a Kvintesszencia Régizene Együttes középkori, reneszánsz zenei aláfestéssel kísér.

Emlékeznek még a Lenck-villa „Kiállítás születik” sorozatára”? A közösségi oldalunkon rengetegen követték a muzeológusok bejegyzéseit, ennek élő változatát követhetik majd. A kiállítás egy-egy termében 18.30-tól félóránként egészen fél 11-ig dr. Tóth Imre, Csiszár Attila, ifj. Nemes András, Tóthné Szlavkovszky Mariann és dr. Németh Ildikó mesél röviden a tárlatról.

A Macskakő Gyermekmúzeum (Szent György u. 12.) idén is részese az ünnepi forgatagnak.
Zrínyi Andrea steampunk alkotásaiból nyílik tárlat 18.00 órakor a gyermekmúzeum foglalkoztatójában. A fantázialények birodalma különleges technikával készült, a képeket kis történetek színesítik. A kiállítást Becska Zsóka óvodapedagógus, mesemondó nyitja meg. A tárlat július 25-ig látogatható keddtől vasárnapig, 10.00-18.00 között.

A múzeum új barangolós játéka „Miénk a bánya!” címet viseli és az immár a Soproni Múzeum kiállítóhelyeinek kötelékébe tartozó Központi Bányászati Múzeum udvaráról indul (Templom utca 2.). A Múzeumok Éjszakáján egyéni sétára hívjuk látogatóinkat, járják végig feladatlapunk segítségével a múzeumunkhoz és a magyar bányászathoz köthető soproni helyszíneket.

A Tűztoronyból idén is éjfélig pillanthatnak majd le a nyüzsgő belvárosra, a torony 10 órától várja a látogatókat, a karszalag 18.00-23:30-ig teszi lehetővé a bejutást.

Az éjszaka során a Soproni Múzeum valamennyi beltéri programja karszalag megváltásával és 18 év felett védettségi igazolvánnyal látogatható. A karszalagok a rendezvényhelyszíneken a Múzeumok Éjszakáján a Lenck-villában, a Macskakő Gyermekmúzeumban, a Központi Bányászati Múzeumban és a Tűztoronyban vásárolhatóak meg 1000,- Ft / fő áron, 14 év alatt ingyenes a belépés.

A Múzeumok Éjszakáján a Lenck-villa és Tűztorony éjfélig várja a látogatókat, a Macskakő Gyermekmúzeumban és a Központi Bányászati Múzeumban 22 óráig tart a forgatag. Június 26-án nappal és éjszaka is zárva tart az Ó-Zsinagóga, a Pék-ház és a Patikamúzeum. A Tűztorony 10 órától éjfélig folyamatosan nyitva tart, a Lenck-villa, a Központi Bányászati Múzeum és a Macskakő Gyermekmúzeum 10-től 14 óráig kinyit, majd az előkészületek miatt bezár, hogy 18 órától kezdődhessenek a Múzeumok Éjszakája programok.