Muzsikál a Múzeum

Muzsikál a Múzeum

„Főúrnak éreztem magam!” – ezekkel a szavakkal köszönte meg dr. Orbán Aladár a Lenck-villa kertjében felcsendülő muzsikát a Múzeumok Éjszakáján. Dárdai Árpád karnagy zongorajátéka olyan természetességgel lengte be a múzeumkertet, mintha világ életében a Deák téri villa része lett volna.  A múzeum folytatja a sorozatot, szeptember végéig havonta két alkalommal szerda esténként hosszított nyitvatartással és zongoraszóval várja a vendégeket. 

Muzsikáló Múzeum címmel indította el a Soproni Múzeum 2013-ban különleges sorozatát, melyben a Fő téri Storno-gyűjteményben élő zene csendült fel. Dárdai Árpád a repertoárt a helyszínhez igazította, a barokk és klasszicista kompozíciók közül is a lélek legmélyebb rétegeit érintő fúgák, prelúdiumok, szonáták lengték be a szobákat. A Lenck-villa kertjében is hasonló a soproni karmester szándéka: – A vendégek megnyilatkozásai alapján a látott és a hallott élmények – így együtt – gazdagabbá teszik őket. Nem szeretném, ha a zene magamutogató lenne vagy dominálna. Arra vágyom, hogy teret és időt hagyjon a kertre, az épületre, a kiállításra és persze arra is, hogy beszélgessünk, együtt legyünk.

A soproni karnagy első alkalommal július 28-án, szerdán zongorázik a villa Deák tér felé néző erkélyén este 7-től egy órán át. A Muzsikáló Múzeum program alatt nemcsak a kert, de a kiállítás is hosszított nyitvatartással, 21 óráig várja a látogatókat. A sorozat következő estjére két héttel később augusztus 11-én kerül sor, amikor rendhagyó módon zenés könyvbemutatóra várja a villa a látogatókat 18 órától. Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából Klemen Terézia Margitay Zoltánnal jelentetett meg értékes dokumentumokkal, fényképekkel, eddig ismeretlen anyagokkal kiegészített könyvet Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja címen. A könyvbemutatót Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító valamint Nagy Ibolya operettprimadonna és Jenei Gábor színész, operett és musicalénekes szereplése teszi különlegessé, akik a zeneszerző operettjeinek dalaiból mutatnak be válogatást. Augusztus végén tér vissza a megszokott formájában a Muzsikáló Múzeum a Lenck-villába, elsőként 25-én szerdán este, majd szeptemberben még két alkalommal (szeptember 8-án és 22-én) folytatódik a sorozat. Ezeken a szeptemberi estéken egy órával korábban kezdünk, este 6-tól 7 óráig hallgathatják vendégeink Dárdai Árpád zongorajátékát a kertben. Rossz idő esetén is megtartjuk a programot a villa télikertjében.