Érembiennále nyílik a Festőteremben

Érembiennále nyílik a Festőteremben

23. alkalommal kerül megrendezésre a kortárs éremművészet legnagyobb ünnepe, az Országos Érembiennále Sopronban. Az 1977 óta eltelt 44 év önmagában is hatalmas érdem, jól mutatja, hogy a biennále mind a város, mind a Soproni Múzeum fontos művészeti eseménye, megőrzendő és értékes hagyomány.  A tárlat augusztus 1-jén, vasárnap nyílik a megszokottól eltérően a Festőteremben, a Petőfi téren.

A kétévente megrendezésre kerülő rangos esemény rendre felvonultatja a hazai éremművészet legkiválóbb alkotóit, egyben megjelenést biztosít a korábbi érembiennále nagydíjasának is. Az idei felhívásra 276 pályamű érkezett, végül 40 művész 121 alkotását választotta ki a szakmai zsűri, és 7 díjat osztottak ki.

–  Van olyan kiállító művész a seregszemlén, aki már az első érembiennálén, 1977-ben is a tárlaton szerepelt, ő az első generációs korelnök, Czinder Antal éremművész. De ahogy az elmúlt négy évtizedben úgy idén is a visszatérő alkotók között szerepel Szabó György, Szabó Gábor valamint a soproni éremművészek közül Kutas László és Soltra E. Tamás – árulta el Nemes András művészettörténész, aki Krébesz Lilivel, a Soproni Múzeum művészettörténészének közreműködésével rendezi tárlatot. – Nagy örömünkre minden alkalommal van fiatal első biennálés is, idén a húszas évei végén járó Bóka Bálintot üdvözölhetjük az alkotók között.

Sopron méltán lehet büszke arra, hogy a több mint negyven éve megszakítás nélkül otthont ad a kortárs éremművészet legnagyobb magyarországi ünnepének. Egyetlen alkalommal, a tavalyi évben kényszerült a város a díjazottak tárlat halasztására, miközben a többi országos biennále sorsa jóval hányatottabban alakult, sorra haltak el, vagy alakultak át a rendezvények.

A hagyományt követve idén Lieb Roland szobrász- és éremművész, az 2019. évi XXII. Országos Érembiennále nagydíjasa mutatkozik be a Festőteremben egy önálló tárlattal.

XXIII. Országos Érembiennále ünnepélyes megnyitója
Időpont:
2021. augusztus 1., vasárnap 11 óra
A kiállító művészeket köszönti: Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármestere
A kiállítást megnyitja: L. Kovásznai Viktória Dr. művészettörténész
Helyszín: Festőterem, Sopron, Petőfi tér 8.
Megtekinthető: 2021. augusztus 1. – szeptember 12.
Keddtől péntekig 12-től 16 óráig, szombaton és vasárnap: 10-től 18 óráig
A Biennálén Lieb Roland szobrász- és éremművész, korábbi nagydíjas tárlata tekinthető meg.