Az operett világa a Lenck-villában

Az operett világa a Lenck-villában

Büszke vagyok arra, hogy Sopron polgára vagyok! – köszönte meg könnyekig meghatódva 1929-ben Lehár Ferenc a fogadtatást, amikor legújabb operettjének, Friderikének soproni bemutatóját személyesen dirigálta. Kevesen tudják, hogy a világhírű zeneszerző gyermekkorának legboldogabb éveit Sopronban töltötte, 1940-től Sopron város díszpolgára is. A Muzsikáló Múzeum augusztus 11-ei szerdai estjén különleges zenés könyvbemutatóval emlékezünk Lehár Ferencre a Lenck-villa kertjében.

Az operett műfaját sokáig úri csökevényként kezelték, a megítélése nagy örömömre-mára megváltozott és világszerte elismert műfaj – fogalmaz Dárdai Árpád karnagy a Muzsikáló Múzeum sorozat házigazdája. – Külön öröm számomra, hogy a szerdai könyvbemutatón vendégünk lesz Baranyi Ferenc, akinek hatalmas szerepe van abban, hogy az operett műfaja a helyére került.

Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából Klemen Terézia Margitay Zoltánnal jelentetett meg értékes dokumentumokkal, fényképekkel, eddig ismeretlen anyagokkal kiegészített könyvet Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja címen. A soproni könyvbemutatót Klemen Terézia mellett Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, Nagy Ibolya operettprimadonna és Jenei Gábor színész, operett- és musicalénekes szereplése teszi különlegessé, az utóbbiak a zeneszerző operettjeinek dalaiból mutatnak be válogatást.

A zenés könyvbemutató este 6 órakor kezdődik, díjmentesen látogatható, helyszíne a Lenck-villa Deák tér felöli terasza és kertrésze. Az előadás után a kötet a helyszínen megvásárolható.  A Muzsikáló Múzeum program alatt nemcsak a kert, de a villa kiállítása is hosszított nyitvatartással, 21 óráig várja a látogatókat és természetesen piknikkosarakkal is készül a múzeum.